DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 24 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Martinetplein

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 juli 2010 knotlinden aan het plein voor het Cultuurcentrum

Het Martinetplein in Deurne is een verbreed gedeelte van de vroegere Martinetstraat.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Het Martinetplein moest in het plan voor de bouw van het winkelgebied Wolfsberg, ontwikkeld in het eerste decennium van de 21e eeuw, een comfortabel verblijfsplein worden op de plek waar de ingang van de parkeergarage van de gemeente Deurne was geweest. Door de aanleg van een totaal nieuw plein kregen bewoners van de belendende huizen/appartementen en winkelpanden na jaren een ander adres.

  • Het pand van Van Gool was Martinetstraat 20 en werd Martinetplein 70.
  • Het pand van Gogh slagerij was Martinetstraat 22 en werd Martinetplein 72.
  • Het pand van het Kruidvat was Martinetstraat 14 en werd Martinetplein 64.

Behoud van bomen[bewerken | brontekst bewerken]

Om de groei van zes knotlinden mogelijk te maken op het Martinetplein voor het Cultuurcentrum Martien van Doorne werd er op een diepte van anderhalve meter een ondergrondse waterbuffer aangelegd opgebouwd uit infiltratiekratten. Het systeem zorgt ervoor dat bomen ook in droge perioden voldoende vocht krijgen. Zonder een dergelijk systeem is boomgroei op het geheel verharde plein zeer moeizaam. De ondergrondse buffer wordt gevuld met regenwater dat valt op de daken van de gebouwen rondom het plein. Het water loopt via een apart leidingsysteem het systeem binnen. Overtollig water wordt afgevoerd via het riool. De capaciteit van de waterbuffer voor de knotlinden bedraagt zo'n 30.000 liter. De rond 1950 geplante oude bomen krijgen een beluchtingssysteem dat ervoor zorgt dat er voldoende zuurstof is en dat de wortels naar beneden groeien zodat er geen wortel opdruk plaatsvindt.

In april 2006 deed men een poging om een zestig jaar oude en vijftien meter hoge rode beuk, die op het Martinetplein stond dertig meter te verplaatsen. Een eerste poging mislukte. Het gemeentebestuur van Deurne besloot de boom te sparen en na enkele maanden, als winkelcentrum De Martinet was gesloopt, mocht men een nieuwe poging wagen. Vrijdag 29 december 2006 was het eindelijk gelukt om de rode beuk op het Martinetplein in Deurne te verplaatsen. De boom overleefde die verplaatsing niet en in november 2008 werd op de Posthoek bij het Cultuurcentrum een groene beuk geplant ter vervanging van de rode beuk.

Weekmarkt en evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2009 bleken de plannen van de gemeente Deurne voor een uitbreiding van de Weekmarkt Deurne naar het Martinetplein geen ondersteuning te krijgen van de marktkooplui en de horecaondernemers. Soms worden er evenementen op Martinetplein gehouden. In juni 2011 werd het plein een vrijdag en zaterdag omgedoopt tot het Prokkelplein.