U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Martinus Johannes Henricus Winters (1903-1978)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martinus Johannes Henricus Winters
Persoonsinformatie
Volledige naam Martinus Johannes Henricus Winters
Roepnaam Mart
Geboorteplaats Venlo
Geboortedatum 11 november 1903
Overl.plaats Bakel
Overl.datum 22 mei 1978
Partner(s) Antoinetta Emilia Elisabeth Joosten (1904-1957)
Beroep(en) huisarts, scheepsarts, schoolarts
Bidprentje NBA vrouw
Het huis van de familie Winters, Pastoor Jacobsstraat 10.
Foto: collectie gemeente Deurne

Martinus Johannes Henricus (Mart) Winters (1903-1978) was schoolarts in Deurne. Hij woonde Pastoor Jacobsstraat 10.


Familie en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Mart was een zoon van Henricus Hubertus Winters (Venlo 1851-1932 Venlo) en Maria Helena Anna Hermans (Venlo 1863-1945 Sittard).

Hij huwde op 3 juli 1933 in Venlo met Antoinetta Emilia Elisabeth Joosten, (Venlo 28 augustus 1904 - Deurne 19 juli 1957), dochter van winkelier Leonardus Johannes Hubertus Joosten (Venlo 1878-1943 Venlo) en Catharina Maria Antonia Atgier (Venlo 1877-1931 Venlo).

Samen hadden ze drie kinderen, waaronder:

  1. Louise Emilia Christina (Loes), (Venlo 27 oktober 1937 - Bakel 17 mei 2009). Zij huwde met Leonardus Maria Gerardus (Loe) Tulkens (1931-2016).

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Winters studeerde in Amsterdam, was waarnemer bij diverse grote praktijken in de afdeling Heerlen en omstreken en tevens volontair assistent interne geneeskunde in het ziekenhuis te Kerkrade. Hij vestigde zich begin 1935 als huisarts in zijn geboorteplaats Venlo en bleef als zodanig werkzaam tot 1943. Startte in 1943 een schoolartsencursus te Utrecht en ging gelijktijdig in Venlo aan de slag als school-, gemeente- en controlerend arts (tot oktober 1946). Tot juni 1947 volgde hij colleges aan de universiteit van Nijmegen in psychologie en filosofie ter aanvulling van jarenlange zelfstudie. Daarna was hij scheepsarts bij de stoomvaartmaatschappij Nederland te Amsterdam en nadien bij de Holland-Amerikalijn te Rotterdam, chefarts op een groot emigrantenschip en luxe schip tot augustus 1949. Tot zijn aanstelling als schoolarts in Deurne was hij weer keurend arts bij het gewestelijk arbeidsbureau te Venlo.

Aanstelling in Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Winters werd per 1 januari 1951 door de commissie van Beheer van de Schoolartsendienst Deurne benoemd tot schoolarts. Het aan hem toegekende jaarsalaris bedroeg fl. 8805,- plus fl. 720,- kindertoelage.[1].

Zijn werk als schoolarts in Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Als schoolarts verrichtte dokter Winters screeningsonderzoeken bij de schoolgaande jeugd in Deurne. Aanvankelijk werden de leerlingen om de twee jaar onderzocht, later werd het aantal onderzoeken verminderd. Hij hield zich voornamlijk bezig met preventieve gezondheidszorg, voorlichting, veiligheid en hygiëne op de scholen.

Tijdens zijn verblijf in Deurne heeft hij vele tienduizenden kinderen met hun moeders voor onderzoek bij zich gehad en heeft zich in die tijd ontpopt als een bekwaam arts die kon bogen op ervaring en deskundigheid en goed kon samenwerken met ouders en scholen.

Gedurende zijn periode als schoolarts is de lichamelijke verzorging van de leerlingen aanmerkelijk beter geworden. Op een gegeven moment was het een uitzondering dat er nog een ongewassen jongen of een meisje met vuil ondergoed binnenkwam terwijl dit voor die tijd eerder regel was. Na verloop van tijd had hij als arts een bijzonder zintuig voor de manier van onderzoek ontwikkeld. De eerste indruk kreeg hij al als de leerling voor hem stond en zag meteen aan de huidskleur en houding of het een gezonde of een zwakke ziekelijke leerling was.

Verder controleerde hij de zintuigen, het hoofd, de keel, de sleutelbeenderen, hart en longen, buikorganen, geslachtsdelen, ruggengraat en voeten. Toen hij in 1969 zijn pensioengerechtigde leeftijd bereikte heeft hij zijn werk als schoolarts beëindigd en werd hij opgevolgd door dokter Beckers uit Sambeek.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 28-11-1950 Nieuw adm. arch. Deurne inv nr 44/71