U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Martinus Johannes Laurentius Antonius van Dijk (1934-2011)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Wilvd (overleg | bijdragen) op 9 jun 2015 om 10:04 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox persoon | naam = Pater Martien van Dijk | foto = 200px | tekst = | volledige naam =...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pater Martien van Dijk
Pater Martien van Dijk.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Martinus Johannes Laurentius Antonius van Dijk
Roepnaam Pater Martien
Geboorteplaats Boekel
Geboortedatum 14 juni 1934
Overl.plaats Teteringen
Overl.datum 3 augustus 2011
Beroep(en) Leraar, groepsleider

Martinus Johannes Laurentius Antonius van Dijk (1934-2011) woonde van 1962 tot 1981 in Deurne en was leraar aan het St.-Willibrord Gymnasium.

Martien was de oudste zoon van de acht kinderen van Wilhelmus Cornelis van Dijk en Wilhelmina Maria van Oord. Vader was landbouwer. Na de lagere school ging hij op 24 april 1947 naar Steyl, waar toen het kleinseminarie en tevens gymnasium van de Nederlandse provincie was gevestigd. Op 8 september 1955 begon hij aan het noviciaat in Heide (België) en twee jaar later legde hij daar zijn eerste geloften af. Tevens voltooide hij daar zijn filosofiestudie, gevolgd door de theologiestudie in Teteringen. Hij legde de eeuwige geloften af op 8 september 1961 en werd een half jaar later, op 4 februari 1962, door Mgr. M. Lucas tot priester gewijd. Na zijn priesterwijding werd hij benoemd tot leraar in het gymnasium te Deurne. Eerst volgde hij nog een cursus Engels in Washington en haalt er het jaar daarop een ‘Master in religious education’. In Deurne werkte hij als leraar en groepsleider tot in 1981 het internaat werd gesloten.

Hierna was hij van 1977 tot 1995 lid van de provinciale raad en werd in 1981 lid van een Missionaire Leefgroep in Nieuwegein. Hij zette zich ondermeer in voor de Roma’s en verzorgde hij taallessen aan Vietnamese vluchtelingen. Samen met een aantal vrijwilligers richtte hij ‘Stichting Vluchtelingenwerk Nieuwegein’ op. Niet alleen in Nieuwegein maar ook landelijk was hij actief in de zorg voor de vluchtelingen. In 1993 werd hij namens het Netwerk Religieuzen voor Vluchtelingen bestuurlid van de ‘Gerrit van de Pasch Stichting’ in Heerlen”.

Voor zijn werk kreeg hij op 1 mei 2001 een Koninklijke onderscheiding. Als oprichter van de Stichting Vluchtelingen Werk in Nieuwegein en bestuurslid van de ‘Stichting Vrienden van Vluchtelingenwerk’ werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Op 29 januari 2006 nam hij onder grote belangstelling afscheid van zijn werk en vertrok begin februari voorgoed naar Teteringen. Op 3 augustus 2011 overleed hij daar op 77 jarige leeftijd en werd begraven op het Kerkhof aldaar.


Bewoners van het Missiehuis

Zie ook het overzicht van alle Paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.