U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Martinus Josephus Bogaers (1850-1904)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martinus Josephus Bogaers
Persoonsinformatie
Volledige naam Martinus Josephus Bogaers
Roepnaam frater Tharsicius
Geboorteplaats Tilburg
Geboortedatum 27 februari 1850
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 19 januari 1904
Beroep(en) overste, directeur, hoofdonderwijzer
Bidprentje NBA

Martinus Josephus Bogaers (1850-1904), in Deurne beter bekend als frater Tharsicius, werd op 4 mei 1899 de nieuwe Overste van het fraterhuis. Hij was hoofdonderwijzer aan de lagere jongensschool aan de Visser in Deurne.


Frater Tharsicius was een zoon van Leonardus Bogaers (1823-1897) en Petronella van Iersel (1823-1911) en was een broer van Hubertus Bogaers die in 1912 ook in het fraterhuis in Deurne woonde.

Op 11 april 1869 trad hij in het noviciaat van de congregatie van de fraters van Tilburg en ging er naar de kweekschool. Hij legde in 1870 een driejarige gelofte af, op 3 september 1872 gevolgd door de eeuwige geloften. Hij maakte de kweekschool af tot en met de hoofdakte en behaalde ook akten voor Frans, Duits en Engels.

Na verschillende jaren werkzaam te zijn geweest aan het opvoedingsgesticht Ruwenberg werd hij in 1890 benoemd tot leraar aan de kweekschool van de fraters van Tilburg en later tot overste en directeur van de kweekschool. Negen jaar werkte hij daar om toekomstige onderwijzers op te leiden. In die periode vond hij ook nog tijd om een drietal werken over geschiedenis en natuur uit te geven.

Hij kwam op 4 mei 1899 naar Deurne en was tot aan zijn overlijden overste en hoofd van de lagere school aan de Visser. Hij de opvolger van de overste en hoofdonderwijzer frater Perpetuus die vanaf de opening van de fraterniteit in 1896 tot 1899 directeur was.
Frater Tharsicius werd op het kerkhof van Deurne begraven en frater Ludovicus volgde hem op.


Bewoners van het fraterhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van alle fraters van Tilburg die in het fraterhuis aan de Visser in Deurne woonden.