Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Tot nader bericht zijn alle bijeenkomsten in het heemhuis opgeschort.
11 april 2010 - DeurneWiki 10 jaar - 11 april 2020

Martinus Petrus Henricus Laukens (1940): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox persoon | naam = Tiny Laukens | foto = 200px | tekst = Foto Weekblad voor Deurne, Hein van Bakel. | vo...')
(geen verschil)

Versie van 29 jun 2019 om 11:26

Tiny Laukens
32.133.jpg
Foto Weekblad voor Deurne, Hein van Bakel.
Persoonsinformatie
Volledige naam Martinus Petrus Henricus Laukens
Roepnaam Tiny
Geboorteplaats Helmond
Geboortedatum 8 juli 1940
Partner(s) Maria Anna van Heugten
Beroep(en) conciërge
Speeltuin de Speuldries Foto: coll fam. Koolen
logo van Jeu de boulesclub de Tic-Tac.
De koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Hilko Mak. Verder op de foto echtgenote Mariet en een kleinkind. (foto Weekblad voor Deurne, Hein van Bakel).

Martinus Petrus Henricus (Tiny) Laukens (1940) is in Deurne vooral bekend vanwege zijn jarenlange inzet voor de voetbalsport.

Afkomst en familie

Tiny is de zoon van de metselaar Henricus Johannes Martinus (Harrie) Laukens (Helmond,1906 – Helmond, 1966) en Maria Francisca Cornelia (Marietje) Donkers (Helmond, 1904 – Helmond, 1951).

Hij is getrouwd met Maria Anna (Mariet) van Heugten (1942), dochter van Cornelis van Heugten (Deurne, 1893 – Deurne, 1975) en Johanna Vlemmings (Deurne, 1896 – Deurne, 1972).

Het gezin telt twee kinderen:

 1. Marie José (1968)
 2. Maikel (1971).

Maatschappelijke carrière

Tiny ging naar de lagere school in Helmond en daarna naar de LTS (lagere technische school). Op de avondschool leerde hij het vak van timmerman en behaalde tenslotte nog zijn vakdiploma tegelwerk.

Hij ging in eerste instantie aan het werk als metselaar en maakte na twee jaar de overstap naar het tegelzetters vak. Hij beoefende dit vak tot zijn negenenveertigste levensjaar. Hij had toen ruim 5 jaar een eigen tegelzetters bedrijf en was vier jaar lang opleider tegelzetter.

In 1989 maakte Tiny de overstap naar iets totaal anders. Hij werd aangesteld als conciërge op scholengemeenschap Elkervoorde in Deurne en deed dit werk tot aan zijn pensioen.

Sociaal/cultureel

Voetbal speelt al vanaf zijn jeugd een grote rol in zijn leven als vrijwilliger.

 • Hij heeft zijn oudste voetbal roots in Helmond liggen, begon daar in de jeugd bij Kolping SDW en werd keeper bij Helmondia ’55.
 • Later werd hij ingepalmd door SV Deurne om daar te komen keepen. Enkele malen keepte Tiny in het eerste waar hij in feite reservekeeper van was.
 • Tiny keepte daarna vijftien jaar bij SJVV en trainde tien jaar lang de dames van SJVV. Hij is vijfentwintig jaar actief geweest bij deze club.
 • Vanaf 2007 zet hij zich als vrijwilliger met veel enthousiasme in voor SV Deurne. Al die jaren is hij leider van een jeugdteam, traint hij elke week de keepers van de jeugdteams en is de trainer en begeleider van de allerkleinsten: de mini’s.
 • Zijn dochter Marie-José voetbalt bij de veterinnen bij SV Deurne (de Juventus Veterinnen) en ook dit team wordt getraind door vader Tiny. Hij doet dit al weer een aantal jaren.
 • Verder was hij tussen 1986 en 2010 achtereenvolgens als rapporteur scheidsrechter en praktijkbegeleider scheidsrechters in opleiding actief bij de KNVB.
 • Bijna wekelijks wordt nog een beroep op hem gedaan om een wedstrijd te fluiten.
 • Verder is hij actief als scout ter ondersteuning van de indeling van de jeugdteams.
 • Naast zijn activiteiten voor de voetbalsport zet Tiny zich al meer dan dertig jaar in voor speeltuin De Speuldries en vijf jaar lang voor Stichting Leven voor Leven.
 • Ook is hij al zo’n twintig jaar actief bij Jeu-de-boulesvereniging Tic-Tac. Hij verzorgt daar de onder andere de kantine en is actief bij het organiseren van toernooien.
 • Tenslotte was hij ook nog tien jaar lang actief voor de EHBO Bakel.

Onderscheidingen

Op donderdag 26 april 2018 kreeg Tiny uit handen van burgemeester Hilko Mak een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats in de kantine van SV Deurne.