U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Militaire parade op de Markt in Deurne (1 mei 1939)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanplakbiljet voetbalwedstrijd en concert 1 mei 1939 in Deurne (N-Br).jpg

Op maandag 1 mei 1939, kort na de aangekondigde voormobilisatie, werd er op de Markt in Deurne een groots opgezette militaire parade gehouden die gadegeslagen werd door veel hoogwaardigheidsbekleders en publiek.


De militaire parade vond plaats om de viering van de dertigste verjaardag van prinses Juliana meer luister bij te zetten.

Belangstelling[bewerken | brontekst bewerken]

De belangstelling van de zijde van de burgerij voor dit voor Deurne ongewoon schouwspel was, ondanks het slechte weer, zeer groot. De toeschouwers bevonden zich langs de route en op daken van gebouwen om beter te kunnen zien.

Voor het gemeentehuis stonden de staven van de troepen opgesteld. Het defilé werd verder bijgewoond door een groot aantal autoriteiten en notabelen uit de gehele Peelstreek. Onder hen burgemeester Van Beek van Deurne, zijn collega’s van Asten, Bakel, Horst, Someren en Venray, talrijke geestelijken, het bestuur van de Deurnese Boerenbond en de dames en heren van de Deurnese Oranjevereniging.

Begroeting[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het begin van het defilé begroette commandant De Brou, overste van de troepen in de Peelstreek, burgemeester Van Beek en de autoriteiten. Hij begroette ook Harmonie Deurne die op de kiosk stond opgesteld om de voorbij marcherende militairen muzikaal te begeleiden.

Parade[bewerken | brontekst bewerken]

De deelnemende eenheden aan de militaire parade op de Markt in Deurne kwamen uit alle gemeenten in de Peel waar gemobiliseerde troepen gelegerd waren. De eenheden werden samengetrokken nabij het station en stelden zich daar en in de Stationsstraat op.

De lange stoet met militairen werd geopend door motorrijders en wielrijders. De verschillende eenheden marcheerden over de Markt en marcheerden af door de Molenstraat en de Kerkstraat. Sommigen voerden mortieren en zware mitrailleurs mee. De lange stoet werd afgesloten door eenheden met licht veldgeschut.

Inspectie[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat het defilé geëindigd was stelden militairen van het in Deurne gelegerde 27e Regiment Infanterie zich in keurige formatie op het geheel vrijgehouden marktplein op. Na de secties geïnspecteerd te hebben hield commandant De Brou, zittend op zijn rijpaard, een toespraak tot militairen en autoriteiten.

De interessante en voor Deurne zeldzame plechtigheid werd afgesloten met het spelen van het Wilhelmus.

Na het defilé[bewerken | brontekst bewerken]

Voetbalwedstrijd[bewerken | brontekst bewerken]

Foto gemaakt na de wedstrijd. In het midden staand: burgemeester Van Beek, Hub van Doorne (ook met hoed), overste De Brou en een heleboel onbekende voetballers. Foto collectie Toon Timmers

In de namiddag werd er op het Deurania-terrein aan de Zeilbergsestraat een voetbalwedstrijd gespeeld tussen een elftal van militairen en een elftal samengesteld uit spelers van Deurnese voetbalverenigingen. De wedstrijd werd bijgewoond door burgemeester Van Beek, overste De Brou en pastoor Van Abeelen. Hub van Doorne hield als voorzitter van de Oranjevereniging voor aanvang van de voetbalwedstrijd een toespraak.

De aftrap werd verricht door overste De Brou. De wedstrijd werd door het Deurnese elftal gewonnen met 4-2. Na de wedstrijd werd van de elftallen een foto gemaakt.

Feestconcert[bewerken | brontekst bewerken]

Later op de avond gaf de Harmonie Deurne op de Markt een feestconcert. Ondanks het minder gunstige weer was er een talrijk publiek op de been.

Opvolging[bewerken | brontekst bewerken]

Het evenement was kennelijk goed bevallen want op 30 april 1940 zou er op de Markt in Deurne wederom, voor de tweede keer op rij, een militaire parade plaatsvinden, echter met een veel beperktere omvang.

Historische filmbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Op de “Website van Brabant in beelden” staat een 04:44 minuten durend historisch filmpje met de titel “Mobilisatie, Deurne 1939”. In dit filmpje zijn enkele duidelijk herkenbare plekken / gebeurtenissen te zien, zoals bijvoorbeeld de stroschuur aan de Vlierdenseweg 4, de Schietbaan bij de Barrier, troepenbeweging rond het Station Deurne en als allerlaatste een Militaire parade op de Markt in Deurne

Bron[bewerken | brontekst bewerken]


Referenties