U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Molenlaan

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een prachtig beeld van de openheid van het landschap rond de Molenlaan in 1950. Foto: collectie Jan Vermazeren
Deze foto is vlak na de oorlog door Jan Vermazeren genomen, ongeveer vanaf de plaats waar nu de Europastraat de Molenlaan kruist, richting Holten's molen. Foto collectie Willy Vermazeren
Molenlaan in aanleg. Klik op het icoon voor meer informatie

De Molenlaan verbindt de Kerkstraat met de Veldstraat.


De Molenlaan veranderde ruim een halve eeuw geleden van een onbeduidende smal en zanderig landweggetje, waaraan maar een paar huizen stonden, in een volgebouwde straat. Bij de invoering van het kadaster in 1832 was er nog helemaal geen bewoning en was het zandpad al sinds eeuwen een onderdeel van de Bercktstraat, een landweg die dwars door de Heiakker liep. We kennen in de onmiddellijke omgeving van deze straat al vanaf 1420 de akkernaam "die groet Audzeel", later verbasterd tot de Adsel. Al in de middeleeuwen verbouwden de Deurnese boeren hun granen in de omgeving van deze straat.

De Molenlaan werd vroeger ook aangeduid als d'n Heiekker, maar in de volksmond was ook de Veldstraat onder die benaming bekend en dat leverde wel eens misverstanden op, bijv. bij postbezorging.

De vooroorlogse bewoners van de Molenlaan waren Francis (Cis) Noijen (1896-1981), gehuwd met Johanna (Jans) van der Horst (1897-1980), Johannes Melgers (1892-1976), gehuwd met Antonia Strijbosch (1893-1964), en Peter (Piet) Johannes Vermazeren (1900-1966), gehuwd met Arnoldina van den Munckhof (1893-1972). Noijen en Melgers waren peelwerkers en Vermazeren verdiende de kost als meubelmaker, aanvankelijk in Eindhoven en later bij meubelhandel Swinkels.

Achteraan rechts in de Molenlaan, op de hoek met de Veldstraat, was vroeger het zogenaamde "patronaatsveldje" waar de verkenners van de Jonge Wacht speelden en voetbalden. Er stond een houten keetje bij en zelfs was er een bankje voor de toeschouwers. Koster Van Hoek gaf nog leiding aan deze jeugd, waartoe ondermeer de schenker van bijgaande foto's hoorde. Aan het begin van de oorlog werd de Jonge Wacht op last van de bezetter opgeheven.

Het veldje werd ook door de katholieke jonge meisjes en vrouwen van K.J.M. en K.J.V. gebruikt om te korfballen. Korf en ballen werden opgeborgen in de schuur van Hannes Melgers.
Melgers had hier in 1934 een flink perceel grond gekocht en samen met aannemer Mathijs (Thijs) Flipsen (1873-1965) een huis gebouwd. Het was een feest toen hij met zijn jonge gezin vanuit een veel te kleine behuizing in de Wiemel in zijn nieuwe huis kon trekken. Hannes moest naast zijn zware dagtaak in de Peel ook nog zijn "hof" bewerken en was daarbij nog kassier van de Centrale Volksbank. Het huis van Melgers staat er nog maar werd in 2008 helemaal gerenoveerd.

Willy, de zoon van Piet Vermazeren, herinnert zich nog levendig de Deurnese bevrijdingsdag zondag 24 september 1944. Om half zes 's middags zag hij in de ouderlijke woning aan de Molenlaan de eerste Engelse soldaat in levende lijve verschijnen. Maar toen hij zijn eerste stap naar buiten zette, de vrijheid tegemoet, zag hij voor de voordeur een gesneuvelde Engelse officier liggen. Het bleek luitenant George Foster (1913-1944) van The Green Howards (Yorkshire Regt.) te zijn. Later kreeg deze op de hoek Kerkstraat-Molenlaan een provisorisch graf. Ook sneuvelden daar die dag twee Duitsers. Hun namen zijn niet aan de anonimiteit ontrukt.

Huisnummering 1953[bewerken | brontekst bewerken]

In 1953 werden de oude huisnummers vervangen door nieuwe adressen. Onderstaand zie u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Vermazeren, Peter J. E.34b Molenlaan 2 (4)
Noijen, Francis E.35 Molenlaan 14
Melgers, Johannes E.35a Molenlaan 18

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...