U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Molenstraat 26-28

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Everard (overleg | bijdragen) op 12 aug 2021 om 11:48 (Everard heeft pagina Molenstraat 28 hernoemd naar Molenstraat 26-28)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het pand kort voor de afbraak.
foto collectie gemeente Deurne
Het pand in 1975
foto collectie Ton Hartjens
Bakkerij Coopmans circa 1910, toen nog gevestigd in dit pand aan de Molenstraat 26.
Foto: collectie Sjaak Obers
Het pand Molenstraat 26, vele jaren later.
Foto: collectie gemeente Deurne
Het pand Molenstraat 26-28.


Molenstraat 26-28 is een adres in Deurne. Hier staat een dubbelpand, voorheen bekend als F.22 en F.23.


De geschiedenis van dit adres gaat terug tot 12 december 1886 toen Hendrik Koch een gedeelte van de tuin naast zijn geboortehuis en de daarachter gelegen akker, groot 700 m², voor 120 gulden verkocht aan Gerard Coopmans, die enkele maanden daarvoor ook al de oude lagere school aan de overkant van de straat had aangekocht.

De hele strook grond tussen de voormalige Wiemel, de huidige Wever en de voormalige Hogeweg, de huidige parkeerinrit achter het appartementencomplex Molenberg, was van ouds eigendom van de pottenbakker Mathijs Koch, die het waarschijnlijk van zijn schoonvader had verkregen en later doorgaf aan zijn kinderen. Het gedeelte dat hij behield bestond uit het oude huis, het latere Molenstraat 22-24, en een nieuw door Koch gebouwd huizenblok Wiemel 22-24 / Molenstraat 20. Op het deel dat Koch had verkocht bouwde Coopmans in of kort voor 1888 een dubbel woonhuis, het latere Molenstraat 26-28. In 1894 kwam, er een bijbouw aan het huis.

Gerard Coopmans had een winkel op het adres F.22, het latere adres Molenstraat 26. In 1903 startte op laatstgenoemd adres zijn zoon Piet een bakkerij bij de winkel. Het losstaand gebouwtje achter het huis, dat in genoemd jaar werd geplaatst, was waarschijnlijk de bakkerij. Later verhuisde bakkerij Coopmans naar de Stationsstraat.

Het adres F.23 wijzigde per 1 januari 1955 in Molenstraat 28. De bewoner was toen Janus (Broer) Verhuijsen met zijn gezin. Volgens een latere adressenlijst van 1960 woonde er toen aannemer Gerrit Coopmans.

Later was in dit pand ook reclamestudio De Spiegel gevestigd.

Bij de reconstructie van het centrum en de verwezenlijking van het winkelcentrum De Wolfsberg moest er in 2004 bij het pand een damwand worden geplaatst om verzakking te voorkomen (zie fotogalerij).