U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Monic Hendrickx (1966)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Monic Hendrickx
31.599.jpg

Foto: collectie Bert Beulens.
Persoonsinformatie
Roepnaam Monic
Geboorteplaats Stevensbeek
Geboortedatum 3 december 1966
Partner(s) Ralph Vermeesch
Beroep(en) actrice
Monic als 11-jarige.

Monic Hendrickx (1966) is een Nederlandse actrice, die haar jeugd en schooljaren in Deurne doorbracht.

Familie en gezin

Ze is een dochter van de wiskundeleraar Joep Hendrickx (1931-1980) en maatschappelijk werkster Anna-Maria Bergmann. Haar vader was in Panningen geboren.

Monic is geboren in Stevensbeek, maar verhuisde op driejarige leeftijd met haar ouders naar Paramaribo. Na vier jaar keerde het gezin terug naar Nederland en vestigde zich in Deurne. Ze is oud-leerlinge van de parochieschool van de Heilige Geest en het Peellandcollege.

Ze is getrouwd met Ralph Vermeesch en hebben samen een dochter Jawaj (2001).

Carrière

Ze volgde een jaar de Toneelschool in Maastricht, maar moest de opleiding stoppen omdat ze niet theatraal genoeg zou zijn. Ze dacht toen "nooit meer toneel, wat een vreselijk wereldje. Nu vind ik dat ik niet onterecht ben weggestuurd: ik was nog te bangig, keek heel erg de kat uit de boom, miste lef. Ik dacht: ik ga dansen, dan hoef ik niets te zeggen, maar aldoor mijn mond houden vond ik ook niks." zegt ze in 2004 in Vrij Nederland tegen Ab van Ieperen. Als ze enige tijd later in een afstudeerproductie speelt van een regieschoolstudent hervindt Monic Hendrikckx plezier in acteren. Ze doorloopt daarna de Toneelschool in Eindhoven.

Ze speelde vervolgens voor het toneelgezelschap "De Federatie". Na verschillende kleine rollen in films en op televisie, brak ze met haar eerste grote filmrol in 1998 door. In "De Poolse Bruid" speelde ze een vrouw die naar Nederland gelokt werd om in een bordeel te werken. Ze vluchtte in de armen van een Nederlandse boer die zo zijn eigen problemen heeft. Voor haar rol ontving ze een Gouden Kalf als beste actrice.

Met "De Poolse bruid" werd haar naam als filmactrice gevestigd. Voor de films waarin ze speelde is ze drie keer onderscheiden met een Gouden Kalf tijdens het Nederlands Filmfestival. In 2001 had Hendrickx de hoofdrol in "Nynke" over de schrijfster Nynke van Hichtum en haar man, het socialistische Kamerlid Pieter Jelles Troelstra. De film van Pieter Verhoeff was een groot succes en Hendrickx ontving voor haar rol wederom een Gouden Kalf. "Niet minder dan magnifiek is het spel van Monic Hendrickx, die Nynke van Hichtum liet balanceren tussen een kwetsbare patiënt en een levenslustige dame", schreef Ronald Ockhuysen in de Volkskrant. Haar derde kalf ontving ze voor haar rol van Marie in Het Zuiden van Martin Koolhoven.

Ook ontving ze verschillende internationale prijzen, waaronder twee keer de prijs voor Beste Actrice op het Montreal World Film Festival in Canada en het Buenos Aires Independent Film Festival in Argentinië voor De Poolse bruid en Het Zuiden. Op televisie speelde ze rollen in Kats &Co (1994) onder regie van Ben Verbong, De Geheime dienst (2000) en de serie Stellenbosch (2007)

Hendrickx is een filmactrice. Ze heeft al in geen jaren op het toneel gestaan. Ze vindt het praktischer om naast de filmopnamen voor haar dochter te zorgen, maar houdt ook van de details in film, waarin een kleine beweging betekenis krijgt.

Opvallend is dat ze als gelauwerde actrice niet snel herkend wordt, waar ze in interviews als voorbeeld de opnamen van Amazones noemt waar ze naast Monique van de Ven, Georgina Verbaan en Susan Visser speelt. "Mensen herkennen mij niet snel, misschien is dat voor een actrice een compliment, maar op de rode loper word ik nooit gekiekt. Ik vind het wel prettig om niet in die bladen te staan, dat is één pot nat waar je dan bij hoort. Er is bij mij altijd de discrepantie tussen gekend willen zijn en toch het liefst achter de schermen blijven". zei ze in Vrij Nederland (2004).

Banden met Deurne

In het eindexamen schoolcabaret.van het Peellandcollege speelde Monic haar eerste rol als Blauwmutsje. Ook na de middelbare school hield ze contact met haar school en Deurne. In het ontactblad Peellandcollege jaargang 1998-1999 nummer 2 leverde de oud-leerlinge een literaire bijdrage onder de titel Een kwestie van goed liegen

Op 17 februari 2006 opende ze, samen met de voorzitter R. Kraakman van de raad van bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs (OMO), het nieuwe Peellandcollege in Deurne Dat deed ze door het stapelen van blokken en stukken turf waarmee het gebouw tevoorschijn kwam. ze zorgde daarbij ook voor een persoonlijke literaire inbreng met het voordragen van een sprookjesverhaal over de school als 'een bos dat gonst van verhalen'.

Op 21 juni 2011 was ze gast bij een bijeenkomst van Ondernemerscafé Deurne, die als thema had Terug naar het tuinpad van mijn vader.

Zie verder haar pagina op Wikipedia