U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Muziekgroep

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Amateurs band eind jaren '30. Vlnr: Bertje Slaats, Toon van Eijk en Willem van Eijk.
Orkest Deurania in 1950, zittend op het biljart in Café Janus Timmers: vlnr. Gerard Grommen, Jan Fransen en Noud Peters.
The Rhythm Kings met Jan van den Acker (trompet), Dré Holtappels (drums), ? van Wees (Clarinet) en Wilhelmus Antonius Joseph (Wim) Berkers (1936-2011) (Piano).
The Blue Angels. Foto 1965: Vlnr: Harry Janssen, Peter van der Voort, Hennie Hendriks en Jan Vriens. (foto ter beschikking gesteld door familie Janssen

Na de tweede Wereldoorlog ontstonden er in de gemeente Deurne vele muziekgroepen.


Popmuziek is een afkorting van 'populaire muziek'. Het is evenals eigentijdse muziek een verzamelnaam voor tal van stijlen in de muziek, maar meer gericht op de populariteit dan naar de diversiteit van de muziek. De gemeenschappelijke noemer van popmuziek is dat een breed publiek toegang heeft tot de muziek. Door de opkomst van het nieuwe medium televisie begin jaren vijftig was dat het geval. Voordien was het kopen van, of luisteren naar muziek vaak voorbehouden aan mensen die dat konden betalen.

Door verbetering en beschikbaarheid van de technologie en de positieve economische ontwikkelingen werd de popmuziek steeds meer een uitingsvorm voor jongeren. Als gevolg daarvan ontstonden door de jaren heen in de gemeente Deurne vele muziekgroepen. De muziekinstrumenten die de popgroepen daarbij gebruikten bestonden aanvankelijk hoofdzakelijk uit de elektrische gitaar, de basgitaar, drums en de synthesizer. Later ontstonden er ook veel dans- en amusementsorkesten die daarbij ook andere instrumenten gebruikten.

Voor een overzicht van de diverse muziekgroepen die in de gemeente Deurne ontstonden en reeds in DeurneWiki (gedeeltelijk) beschreven zijn, zie categorie:Popgroep.

Muziekgroepen[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaand een lijst met namen van Deurnese muziekgroepen waarvan (nog) onvoldoende informatie bekend is om ze een eigen pagina in DeurneWiki te geven. Deze lijst is niet volledig!

Voor een meer algemeen beeld van de muziekcultuur in Deurne zei categorie:Muziek


Oproep
Heeft u wellicht nog een foto / (aanvullende) informatie over een (voormalige) Deurnese muziekgroep en wilt u dat met heemkundekring H.N. Ouwerling delen, neem dan contact met ons op via: mail