Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Tot 1 september zijn alle bijeenkomsten in het heemhuis opgeschort.

Nacht van de Nacht

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Affiche Nacht van de Nacht 2010

De Nacht van de Nacht is een initiatief van de provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu, met het doel is om aandacht te vragen voor het behoud van de donkere nacht.


Tevens geeft het evenement gelegenheid bewust te genieten van de donkere nacht. Door het hele land worden daartoe op de zaterdag, voorafgaand aan het terugzetten van de klok naar de wintertijd, door plaatselijke groepen en instanties activiteiten georganiseerd.

Tijdens de Nacht van de Nacht op 24 oktober 2009 werd door de Ossenbeemd en Werkgroep Behoud de Peel een activiteit georganiseerd. Dat was voor het eerst dat in de Peelregio een serie activiteiten hield.

De Peel werd in 2009 benoemd tot donkerste plekje van Brabant. Tijdens een spannende wandeling door het gebied en passende activiteiten op twee locaties in het gebied kon men ervaren hoe donker het daar eigenlijk is.

Op 30 oktober 2010 werd voor de zesde keer de Nacht van de Nacht gevierd. Er zijn in iedere provincie vele ‘duistere’ activiteiten te beleven, voor jong en oud. Tal van gemeenten en bedrijven nemen weer deel aan de Nacht van de Nacht. In heel het land doven honderden kerken, kantoren, bruggen, torens, gemeentehuizen en monumenten de verlichting. In Deurne werd deze activiteit in het Toon Kortooms Park gehouden.

Zaterdag 24 oktober 2015 was de elfde editie van de Nacht van de Nacht. In Helenaveen kwam men samen bij gemeenschapshuis De Gouden Helm. Het thema was Jules de Corte waarna er korte samenvatting van de levensloop van hem werd gegeven. Daarna volgde een wandeling door de Peel niet met zaklampen maar met fakkels.

In het Toon Kortoomspark werd er in het donker turf gestoken, gevolgd door een wandeling met verhalenverteller Martien van Rijt. De wandeling eindigde bij Natuurpoort De Peel met een kopje soepje en het oplaten van wensballonnen.