U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Natex

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Nationale Textielfabrieken)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Natex fabriek in de Stationsstraat.
Foto: collectie Oudheidkamer
Directeur C.C.H. Duffhauss Foto uit het boek: Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld.
Op de achtergrond de werkplaats van de Nationale Textielfabrieken nabij de vroegere Groeneweg, de huidige Stijn Streuvelslaan.
Foto: collectie Zus van Wetten-Kroezen

De Natex (Nationale Textielfabrieken) N.V. hoorde, samen met Hatéma N.V. (Helmondse Textiel Maatschappij), tot 1967 tot de middelgrote textielfabrieken van Deurne met vestigingen zowel aan de Textielstraat als aan de Groeneweg.


Ontstaan Natex[bewerken | brontekst bewerken]

In 1906 werd er aan de Parallelweg B.120, later Textielstraat, langs de spoorlijn Deurne-Helmond een houten fabrieksgebouw haspelarij W. Swinkels gevestigd.

De in 's-Gravenhage geboren en later in Vught wonende industrieel Johannes Petrus van Heijst (1878-1956) nam in oktober 1936, samen met zijn schoonzoon Constant Casper Hubert Duffhauss (1907-1998) en de Tilburgse makelaar Jozef Johan Maria Stok, het initiatief tot de oprichting van de N.V. Nationale Textielfabrieken (Natex). Stok bracht in de vennootschap het oude houten gebouw in, dat hij op 7 november 1935 had gekocht uit de failliete boedel van de haspelarij W. Swinkels en waarin tot dan Stok's Weverijen gehuisvest was. Duffhauss werd directeur. Deze ging wonen in de Julianalaan te Helmond. Later werd zijn zoon Jan Duffhauss directeur.

Van Heijst volgde als president-commissaris de ontwikkeling van Natex met volle belangstelling. In 1936 was Natex uitsluitend nog weverij, met circa veertig man personeel, uitgroeiende tot een bedrijf met een garenververij, gevestigd in de voormalige strokartonhulzenfabriek aan de Stationsstraat, een spinnerij, gevestigd aan de Hilvarenbeekseweg te Tilburg en een weverij met volledige voorbereiding. In het begin werden moltondekens geproduceerd, later kwam daar de productie van gordijnen, spreien, tafelkleden en het speciale Voulé-damast bij. Op het hoogtepunt van de productie werkten bij Natex meer dan 150 personen. Met de bouw van een nieuwe moderne fabriek aan de andere kant van de spoorlijn werd in 1956 gestart.[1] In 1961 vierde Duffhauss, samen met nog zeven andere jubilarissen, zijn zilveren jubileum. Dit waren:

Het oude fabrieksgebouw werd afgebroken toen in de jaren '50 van de vorige eeuw de Nationale Textielfabriek haar nieuwe gebouw aan de Industrieweg had betrokken. Volgens de registers van de Kamer van Koophandel werd de Natex op 24 oktober 1967 opgeheven. Het gebouw werd in 1968 verkocht aan Oskomera. Tussen nieuwe aanbouwen is het gebouw van de NATEX met het gebogen dak tot op heden bewaard gebleven, als één van de laatste getuigen uit de eerste bouwgolf aan de Industrieweg.

Nieuwe moderne Natex-fabriek in Deurne
Foto: collectie Peter Vink
Interieur van de Natex-fabriek.
Foto: collectie Oudheidkamer
Het personeel van de Natex. Klik op het icoon voor de namen.
Foto: collectie Oudheidkamer
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Herinneringsboekje “In Memoriam Joh. P. van Heijst” 22 mei 1956.