U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Natuur- en Milieu Educatie Centrum de Ossenbeemd

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Herkomst naam[bewerken | brontekst bewerken]

De Ossenbeemd
Lesmateriaal in centrum De Ossenbeemd.
Foto's collectie weekblad voor Deurne.

De naam Ossenbeemd is de historische naam van de beekdalpercelen in het beekdal van de Vlier. Deze historische Ossenbeemd ligt direct ten noordwesten van het Natuur- en Milieu Educatie Centrum (NMEC), aan de oostzijde van de Keizerstraat. De graslanden maken deel uit van het park van het Groot Kasteel.

De beekdalgraslanden van de Ossenbeemd worden in de nabijgelegen toekomst mogelijk gebruikt voor de bouw van enkele landhuizen, aanvullend op het al bestaande landhuis de Wolfsberg aan de noordzijde van de Vlier.

De etymologie van de naam wijst op een beekdalgrasland (beemd), beweid door ossen. De vroegste vermelding van het toponiem Ossenbeemd is van 1688, toen sprak was van zeker huis en aangelag in het Hagheijnt. Idem het half eusel achter het huis naest het Ossenbemten voor hoefts.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Stichting Natuur- en Milieu Educatie Centrum de Ossenbeemd is opgericht op 22 februari 1995 (bron: KvK). Het centrum is opgezet met (inhoudelijke en financiële) ondersteuning van de gemeente Deurne door een initiatiefgroep van het IVN, de toenmalige stichting Mens en Milieu en een initiatiefgroep voor een kinderboerderij. De gemeente stelde financiën beschikbaar voor coördinatie en exploitatie. Daarnaast werd een aantal mensen met afstand tot de arbeidsmarkt op de Ossenbeemd gestationeerd (ID-banen of Melkertbanen).

In de periode 2011/2012 werd de Ossenbeemd getroffen door bezuinigingen van de gemeente en raakte het centrum de structurele subsidie kwijt, terwijl in diezelfde periode ook de gesubsidieerde arbeid afgebouwd werd. Op dat moment heeft het bestuur met als voorzitter Dick van der Star besloten ondanks de bezuinigingen juist te gaan vernieuwen en de Ossenbeemd om te bouwen tot een volledige vrijwilligersorganisatie en een centrum voor natuur, milieu en duurzaamheid. Sindsdien is het terrein vernieuwd, de toegankelijkheid vanuit de parkeerplaats sterk verbeterd en de bekendheid van de Ossenbeemd behoorlijk gestegen. Het centrum draait op incidentele projectsubsidies van de gemeente en anderen en met flinke ondersteuning vanuit het bedrijfsleven en particulieren. Op 1 okt. 2020 is er een energieloket geopend bij de Ossenbeemd. Sinds 2021 valt dit onder EnergieHuis Slim Wonen, een samenwerkingsverband van 8 gemeenten waaronder de gemeente Deurne.

Externe link: https://www.ossenbeemd.nl/

Referenties
  1. Ton SpamerEen karretje op den zandweg reed…, Deurnese toponiemen uit de periode 721-1900, Deurne, 2010.