U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Nicolaas Adrianus Docters van Leeuwen (1928-2020)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nico Docters van Leeuwen
Nico Docters van Leeuwen.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Nicolaas Adrianus Docters van Leeuwen
Roepnaam Nico
Geboorteplaats Middelaar (Limburg)
Geboortedatum 21 oktober 1928
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 25 oktober 2020
Partner(s) Johanna Cornelia Maas (1931-1998)
Marion Eleida Lucretia Rozeboom (1953)
Beroep(en) directeur
Beschermheer van het Shantykoor.
Uitreiking koninklijke onderscheiding door Gerard Daandels. Naast Nico echtgenote Marion.
Foto's: collectie Wil van Deursen

Nicolaas Adrianus (Nico) Docters van Leeuwen (1928-2020) was in Deurne bekend als bestuurder en als beschermheer van het Shanty koor de Klotvaarders.

Afkomst en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Nico was een zoon van Adrianus Docters van Leeuwen (Aarle-Rixtel 1893-1969 Helmond) en Eva Johanna van Dongen (Raamsdonk 1897-1990 Helmond).

Nico was gehuwd met Johanna Cornelia (Joke) Maas, (13 januari 1931 - 19 januari 1998). Samen met haar had hij twee kinderen:

  1. Caroline Wilhelmina Eva, (5 februari 1966)
  2. Marianne Johanna Hendrika, (14 januari 1969 - Nijmegen 7 januari 1999).

Op 26 april 2000 hertrouwde Nico met Marion Eleida Lucretia (Marion) Rozeboom, (29 september 1953) en ging daarna bij haar in Deurne wonen.

Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Het lager onderwijs volgde Nico op de Wilhelmina lagere school in Helmond. Zijn middelbare school was de Rijks-HBS in Helmond. Hierna behaalde hij de staats praktijk diploma’s een en twee (SPD 1+2) en MO boekhouden en handelswetenschappen.

In 1948 ging hij aan de slag bij Gamma Holding/Vlisco in Helmond en werkte daar tot aan zijn pensioen in 1991. In die periode heeft hij een tijd lang gewoond en gewerkt in Amsterdam en was van 1985 tot 1991 directeur van Reynaldo, een werkmaatschappij van Gamma Holding.

Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]

  • Al vanaf 1952 is Nico actief voor voetbalvereniging HVV in Helmond, in dat jaar werd hij penningmeester. Hij was voorzitter van de betaald voetbalafdeling van HVV en bleef jarenlang nauw betrokken bij deze club. Verder was hij voorzitter van de kascommissie en financieel adviseur van de vereniging.
  • In de regio was hij jarenlang actief bij de VVV. Hij was voorzitter van de VVV Bakel, Milheeze en Rips en later penningmeester van de VVV Peelland.
  • In Deurne was hij voorzitter van de Koningin Wilhelminaschool.
  • Hij was actief vrijwilliger en bestuurder betrokken bij de protestantse gemeente Deurne. Zo heeft hij samen met Evert van Kampen en Peter (Piet) Bies in vier jaar tijd het kerkhof van de Nederlands-Hervormde Kerk aan de Helmondseweg in Deurne gerenoveerd.
  • Nico is beschermheer van Shantykoor De Klotvaarders.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]