Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Nieuwsblad van Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Kop van het “Nieuwsblad van Deurne”

Het Nieuwsblad van Deurne, was een nieuws- en advertentieblad voor Deurne en de Peelstreek, verscheen op zaterdag en werd bij abonnees aan huis bezorgd.


Het Nieuwsblad voor Deurne werd uitgegeven en gedrukt door de ”Deurnesche Boekdrukkerij fa. Joh. Keijzers Jr.”. Op 11 februari 1922 verscheen de eerste uitgave van de krant en werd aanvankelijk ter kennisname gratis verspreid.

De redactie en het administratiebureau was gevestigd bij de drukkerij aan de Liesselseweg F63, later Oude Liesselseweg 25, het adres waar de drukkerij anno 2013 nog steeds gevestigd is.

Op 1 april 1922 werd het een abonnementsblad. Een abonnement kostte 60 cent per kwartaal. De advertentietarieven waren 1 tot en met 5 regels 75 cent, elke regel meer 15 cent.

Wim van Heugten was lange tijd hoofdredaceur van het "Nieuwsblad van Deurne".

De Mobilisatie 1939-1940 en de Tweede Wereldoorlog brachten moeilijkheden met de papiervoorziening en problemen met de bezetter. In 1944 kreeg de drukkerij bovendien het verbod om het blad nog langer naar in Duitsland wonende abonnees te sturen en werd de papiertoewijzing stopgezet. Op dat moment besloot Guillaume Keijzers definitief met de krant te stoppen.

Om alle archiefkranten van voorgaande jaren te kunnen behouden had Guillaume zich tijdens de oorlog genoodzaakt gezien ze in een achter de drukkerij liggend kippenhok te begraven. Toen de overgave van de Duitsers een feit was bleek dat alleen de eerste jaargang, die van 1922, behouden was gebleven.==Oproep==
Heeft u wellicht nog een oud exemplaar, of een deel van het “Nieuwsblad van Deurne” bewaard ? Heemkundekring H.N. Ouwerling is altijd op zoek naar interessante oude krantenartikelen over Deurne of haar kerkdorpen. Wilt u dan zo vriendelijk zijn om dit te scannen en het bestand te mailen naar: info@deurnewiki.nl
Wij zijn bereid het ook voor u te scannen.