U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Pastoor Jacobsstraat - noodlokalencomplex

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Situatieschets van het noodlokalencomplex aan de Pastoor Jacobsstraat, na negen verbouwingen, in 1969
De hoofdingang van het noodlokalencomplex aan de Pastoor Jacobsstraat

De nieuwe R.-K. Hogere Burgerschool (HBS) ging in 1959 in het noodlokalencomplex aan de Pastoor Jacobsstraat van Start.


Met minimale middelen en met minimaal onderkomen ging de nieuwe HBS in Deurne van Start. Wegens ruimtegebrek moesten de talrijke genodigden bij de officiële opening en receptie van het nieuwe Pius XII-college aan de Pastoor Jacobsstraat, zoals de HBS genoemd werd, op donderdag 15 oktober 1959 naar de zaal van de belendende R.-K. Technische School (ambachtsschool) aan de Haspelweg.

Aan de noodbouw werd in de loop der jaren gewoon verder gebouwd. Tot aan de zomer van 1968 hadden er in totaal al negen uitbreidingen plaatsgevonden. Doordat alles op de begane grond gebouwd was, vleugel aan vleugel en in een soort vierkant. De afstanden waren te groot geworden, van de conciërgeloge naar de verste uithoek was niet minder dan 150 meter. Er stond uiteindelijk voor een miljoen gulden aan opstallen.

In de zomer van 1969 nam de HBS het nieuwe gebouw aan de Burgemeester Roefslaan in gebruik en werd de Bernard Alfrink Mavo (BAM) ontstaan in 1967 door een fusie tussen de Sint-Henricus jongens Ulo en de Sint-Maria meisjes Ulo, het noodlokalencomplex in gebruik.

Frater Raymundus zou de school daarna ooit omschrijven als de "eerste openluchtschool" van Deurne. De tijd die daar werd doorgebracht noemde hij "de tijd van oliekachels en emmers". De directie moest alle energie aanwenden om het dak dicht te houden en om bij regenweer de school niet te laten veranderen in een zwembad.

Het zou uiteindelijk nog tot oktober 1975 duren voordat de BAM het nieuwe gebouw aan de St. Jozefstraat in gebruik kon nemen.

De gemeenteraad van Deurne stelde in zijn openbare zitting van 18 juni 1976 een urgentieprogramma voor de woningbouw voor 1976 en 1977 vast. Daarbij was sprake van de bouw van 32 woningen in de Heilige Geestparochie, waarvan 16 bejaardenwoningen. Deze woningen werden opgetrokken op het terrein van het voormalige noodlokalencomplex aan de Pastoor Jacobsstraat.