U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Onze Leo: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 26: Regel 26:
| vervolg        =  
| vervolg        =  
}}
}}
Het boek '''Onze Leo''', dat 231 bladzijden telt (met een omslagillustratie van Walt de Rijk) is een hommage van [[Toon Kortooms]] aan zijn jeugdvriend, industrieel, technisch fenomeen en uitvinder [[Leonardus Petrus Koppens (1920-1985)|Leo Koppens]] (1920 - 1985) uit [[Deurne]]-[[Zeilberg]], de grondlegger van [[Koppens Automatic]] en zijn vrouw Doca, aan wie hij het boek ook opdroeg ''en voor allen die hem terzijde stonden tijdens zijn glansrijke carrière''.  
''' Onze Leo ''' is het geromantiseerd levensverhaal van de [[Deurne]]se industrieel [[Leonardus Petrus Koppens (1920-1985)|Leo Koppens]] (1985), geschreven door zijn jeugdvriend [[Antonius Johannes Kortooms (1916-1999)|Toon Kortooms]].


   
==Inleiding==
Toon Kortooms zegt over het boek: ''De figuren uit deze roman zijn nauwelijks verzonnen, doch de schrijver die niet bezwijkt  voor de verleiding een werkelijkheid te omlijsten met zijn fantasie moet nog altijd geboren worden''.
Koppens en Kortooms konden het als kinderen al goed met elkaar vinden. De boerderij in [[Zeilberg]] waar Leo's familie woonde lag drie kilometer verder dan de [[turfstrooiselfabriek]] waar Toon's vader directeur van was. Ze reden vaker mee met het treintje waarmee de turf over het [[smalspoor ]] naar de fabriek werd vervoerd. Als de machinist de locomotief niet gestart kreeg, wat wel vaker gebeurde, dan was Leo er als de kippen bij. Leo was ook nog maar een kwajongen toen hij zijn eerste uitvinding deed waarvan de fabriek van Toon's vader profijt van had: hij maakte een apparaat waarmee 25 turven tegelijk verpakt konden worden. Tot dan werden de turven nog stuk voor stuk geladen. Op latere leeftijd maakte Leo een ongelooflijke carrière door en was hij de oprichter van "Koppens Automatic" een bedrijf dat wereldfaam verwierf.
== Gefascineerd==
Toon was gefascineerd geraakt door de wijze waarop Leo zijn bedrijf had opgebouwd. Om dezelfde reden had hij ook [[Hub van Doorne]] gevraagd of hij een boek over hem mocht schrijven maar beiden wilden perse niet. Toon wilde echter niet opgeven en bleef Leo vijf jaar lang hierover lastig vallen. "Je bent een romanfiguur" hield hij Leo voor. Toen Leo zijn bedrijf verkocht had kon een boek zijn carrière niet meer schaden en gaf hij toe aan de wens van zijn jeugdvriend.
==Boek==
Het boek, dat de titel "Onze Leo" kreeg en 231 bladzijden telt , werd een ware hommage van Toon Kortooms aan zijn jeugdvriend. Hij beschrijft Leo's wel en wee met ongeëvenaarde humor en warmte en hoe zijn succes te danken was aan vernuft, inzet, een beetje geluk en een onbegrensd vermogen om anderen te inspireren.
Toon Kortooms zei over het boek: ''De figuren uit deze roman zijn nauwelijks verzonnen, doch de schrijver die niet bezwijkt  voor de verleiding een werkelijkheid te omlijsten met zijn fantasie moet nog altijd geboren worden''.


Het boek is aanwezig in de [[Bibliotheek (Heemhuis)|Bibliotheek van het heemhuis]] met de plaatscode ?
Het boek is aanwezig in de [[Bibliotheek (Heemhuis)|bibliotheek van het heemhuis]] met de plaatscode 03.E.40


Eerder had Kortooms al het jubileumboek "[[The Koppens Story]]" geschreven.
Eerder had Kortooms al het jubileumboek "[[The Koppens Story]]" geschreven.
[[Bestand:29.764.JPG|thumb|400px|left|Jeugdvriend [[Toon Kortooms]] overhandigde een exemplaar van het boek "Onze Leo" aan Leo Koppens die tevens de hoofdpersoon in het boek is.<br>Foto collectie Toon Kortooms Park.]]
==Bronnen==
*Dagblad van Noord-Limburg van zaterdag 28 september 1985
*De Limburger van zaterdag 28 september 1985
 
[[Bestand:29.764.JPG|thumb|450px|left|[[Toon Kortooms]] (links) bood zijn jeugdvriend in september 1985 met veel plezier in Bladel het eerste exemplaar van het boek "Onze Leo" aan..<br>Foto collectie Toon Kortooms Park.]]
[[Categorie:Bibliotheek (heemkundekring)]]
[[Categorie:Bibliotheek (heemkundekring)]]
[[Categorie: Roman]]
[[Categorie:Literatuur]]
[[Categorie:Literatuur]]

Huidige versie van 10 mrt 2017 om 17:12

Onze Leo
Toon-Kortooms Onze Leo.jpg
Auteur Toon Kortooms
Kaftontwerper Walt de Rijk
Uitgever J.H. Gottmer
Uitgegeven 1985
Pagina's 231
ISBN 90-257-1882-5
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Onze Leo is het geromantiseerd levensverhaal van de Deurnese industrieel Leo Koppens (1985), geschreven door zijn jeugdvriend Toon Kortooms.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Koppens en Kortooms konden het als kinderen al goed met elkaar vinden. De boerderij in Zeilberg waar Leo's familie woonde lag drie kilometer verder dan de turfstrooiselfabriek waar Toon's vader directeur van was. Ze reden vaker mee met het treintje waarmee de turf over het smalspoor naar de fabriek werd vervoerd. Als de machinist de locomotief niet gestart kreeg, wat wel vaker gebeurde, dan was Leo er als de kippen bij. Leo was ook nog maar een kwajongen toen hij zijn eerste uitvinding deed waarvan de fabriek van Toon's vader profijt van had: hij maakte een apparaat waarmee 25 turven tegelijk verpakt konden worden. Tot dan werden de turven nog stuk voor stuk geladen. Op latere leeftijd maakte Leo een ongelooflijke carrière door en was hij de oprichter van "Koppens Automatic" een bedrijf dat wereldfaam verwierf.

Gefascineerd[bewerken | brontekst bewerken]

Toon was gefascineerd geraakt door de wijze waarop Leo zijn bedrijf had opgebouwd. Om dezelfde reden had hij ook Hub van Doorne gevraagd of hij een boek over hem mocht schrijven maar beiden wilden perse niet. Toon wilde echter niet opgeven en bleef Leo vijf jaar lang hierover lastig vallen. "Je bent een romanfiguur" hield hij Leo voor. Toen Leo zijn bedrijf verkocht had kon een boek zijn carrière niet meer schaden en gaf hij toe aan de wens van zijn jeugdvriend.

Boek[bewerken | brontekst bewerken]

Het boek, dat de titel "Onze Leo" kreeg en 231 bladzijden telt , werd een ware hommage van Toon Kortooms aan zijn jeugdvriend. Hij beschrijft Leo's wel en wee met ongeëvenaarde humor en warmte en hoe zijn succes te danken was aan vernuft, inzet, een beetje geluk en een onbegrensd vermogen om anderen te inspireren. Toon Kortooms zei over het boek: De figuren uit deze roman zijn nauwelijks verzonnen, doch de schrijver die niet bezwijkt voor de verleiding een werkelijkheid te omlijsten met zijn fantasie moet nog altijd geboren worden.

Het boek is aanwezig in de bibliotheek van het heemhuis met de plaatscode 03.E.40

Eerder had Kortooms al het jubileumboek "The Koppens Story" geschreven.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dagblad van Noord-Limburg van zaterdag 28 september 1985
  • De Limburger van zaterdag 28 september 1985
Toon Kortooms (links) bood zijn jeugdvriend in september 1985 met veel plezier in Bladel het eerste exemplaar van het boek "Onze Leo" aan..
Foto collectie Toon Kortooms Park.