U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Oorlogsmonument (Neerkant)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
oorlogsmonument foto Liesbeth v. Veghel

Het oorlogsmonument Neerkant staat bij de St. Willibrorduskerk voor het kerkhof in Neerkant en is ontworpen door de Eindhovense kunstenaar Louis Derijks en vervaardigd door de Neerkantse aannemer Cor Janssen.

Het oorlogsmonument is een in een halve ronding gemetselde muur. Dit ontwerp is geïnspireerd op de grote voedersilo's die vroeger gebruikt werden en die tijdens de oorlog ook, van boven dichtgemaakt met hout en plaggen, dienstdeden als schuilkelder. Op de muur staat een zwart geïmpregneerde houten wand, zoals die vroeger ook op de voersilo's geplaatst werd om de inhoud daarvan te vergroten. Voor het monument staat een sokkel met een hardstenen plaat met de woorden: "Ter nagedachtenis aan onze dorpsgenoten 1940-1945".

Links op het monument staan de namen:

Rechts staan de namen:

Gedetailleerde beschrijvingen met foto's van deze gevallenen zijn te raadplegen op de website van Deurnese oorlogsslachtoffers.

Het initiatief tot oprichting van dit monument werd in 1986 genomen door het kerkbestuur omdat er vanuit de parochiegemeenschap grote behoefte bleek te zijn aan een oorlogsmonument ter vervanging van een vergeten en versleten houten kruis achter op het kerkhof. Het monument werd op maandag 4 mei 1987 door mevr. F. Joosten-Bennenbroek en de heer G. Sijben, leden van het Neerkants kerkbestuur, en ingezegend door pastoor J. Even.

Zie ook lijst van Openbare kunst in Deurne.