U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Oostenrijkse woning

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Oostenrijkse woning als pastorie aan de Milheezerweg in Walsberg.
foto: collectie RHCe
Oostenrijkse woning aan de Hoekseweg 2 rond 1960-1965 in Liessel
Advertentie in Het Licht van 15 mei 1948 waarin Cis en Frans Teepen hun verhuizing naar "de eerste Oostenrijkse woning" aankondigden.

Een Oostenrijkse woning is een prefab woningtype dat na de Tweede Wereldoorlog, in het kader van de wederopbouw, op diverse plaatsen in de gemeente Deurne gebouwd werd als noodwoning.


Rond 1948 schreef het Ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting alle Nederlandse gemeenten aan met de vraag of ze belangstelling hadden voor de bouw van de zogenaamde "Oostenrijkse woningen". Dit waren in Oostenrijk geprefabriceerde woningen door de firma Thermobau GmbH te Wenen, die in onderdelen aan Nederland geleverd werden. De aanvoer vond plaats via het spoor: per woning waren er twee goederenwagons nodig. De financiering kwam uit het zo geheten clearingsysteem, ingesteld in 1937 waarbij betalingen naar het buitenland geblokkeerd en gestort werden bij het clearinginstituut. Degenen die geld moesten ontvangen uit het buitenland werden hieruit betaald. Ook stond tegenover export naar een bepaald land een gelijke waarde aan import. Zo konden door export van levensmiddelen naar Oostenrijk de import van de houten woningen gefinancierd worden. Het was dus geen gift als "Wiedergutmachung". De woningen kostten 10.000 gulden, exclusief de grond. Het waren houten prefab-woningen die door lokale aannemers zeer snel (op)gebouwd konden worden. Uitgaande van reeds eerder gemaakte fundamenten duurde het slechts enkele dagen voordat een Oostenrijkse woning helemaal gebouwd was.

Ook de gemeente Deurne nam deel aan dit project. Toewijzing werd gedaan door de gemeente aan hoger personeel van de gemeente en inwoners uit de middenklasse. Er zijn in Deurne nog meerdere van deze woningen, vaak op ruime kavels gesitueerd en veelal royaal omgeven door groen, behouden gebleven. Met name in de Walsberg aan de Suezlaan en de Langstraat werden in 1948 diverse Oostenrijkse woningen gebouwd. Ook de pastorie van de Walsberg, tegenover de Gerarduskerk aan de Milhezerweg werd als een Oostenrijkse woning opgetrokken en op 19 april 1948 in gebruik genomen.

In Liessel werd in 1948 een Oostenrijkse woning gebouwd op het adres L.15a. Deze woning staat daar tegenwoordig nog steeds op het adres Hoekseweg 2.

Ook in Helenaveen bouwde de gemeente ten behoeve van de hoofdonderwijzer Leo Theelen in 1950 een Oostenrijkse woning van het type Zuiderzee op het tegenwoordige adres Oude Peelstraat 28