Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Tot nader bericht zijn alle bijeenkomsten in het heemhuis opgeschort.
11 april 2010 - DeurneWiki 10 jaar - 11 april 2020

Opkamer heemhuis

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bed in opkamer anno 2012, de sprei werd gemaakt van vele stropdassen.
Wiegje met links op het tafeltje een lampetkan.
Vitrinekast met poffers.

Het heemhuis heeft nog een opkamer boven de kelderruimte die toegankelijk is via de trap naar de zolder en tegenwoordig gebruikt wordt voor bureauwerkzaamheden.


In 1989, toen het heemhuis officieel in gebruik werd genomen, werd de opkamer gebruikt door het secretariaat van de Heemkundekring H.N. Ouwerling . Een opkamer is een kamer die hoger ligt dan belendende kamers van een woning. De reden voor een opkamer is meestal dat er een half verzonken kelder onder deze kamer ligt. De opkamer is bereikbaar via een trap van enige treden. In 1998 was hier de bibliotheek van de heemkundekring maar vanwege ruimtegebrek kreeg deze na een renovatie van het heemhuis een permanente plek in de voorkamer.

In de tijd dat hier nog café Lutters was gevestigd was de opkamer een slaapkamer. De heemkundekring richtte deze rond 2000 in met een bed, een wiegje, een lampetstel, schilderijen en het wijwatervaatje aan de muur. Boven het bed hingen twee schilderijen van een echtpaar waarvan de vrouw een poffer droeg.

De voorheen nostalgisch ingerichte opkamer werd in 2012 als kantoor ingericht waar drie tafels staan met twee scanners. Sommige spullen zijn bewaard gebleven en naar de oudheidkamer verplaatst. De vitrinekast met poffers bleef staan. In 2014 werd de opkamer van nieuwe elektrische bedrading voorzien.