Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
Tot 1 september is het heemhuis gesloten

Oude Liesselseweg 30

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Voormalige roomboterfabriek "Het Derp"
00.306.jpg
Oude Liesselseweg 30
Locatie Oude Liesselseweg 30, Deurne
Gebruik woonhuis
Start bouw 1885
Monument status Gemeentelijk monument
Bouwpartners
Eigenaar Jan en Noortje Heesmans

Het huidige adres Oude Liesselseweg 30 kent een geschiedenis die teruggaat tot juni 1893 en tot 1911 werd gebruikt als fabrieksgebouw voor roomboterfabriek Het Derp.

Het pand werd in 1893 gebouwd als roomboterfabriekje. Het heeft oorspronkelijke schuifvensters met roedenverdeling en een zijgevel met gesmede gevelankers. Het pand is aangewezen als gemeentelijk monument met als motivering industrieel-archeologisch belangrijk, architectonisch van belang vanwege de bouwstijl.

Het was een van de vele boterfabrieken in het Deurne van rond 1900. De voormalige boterfabriek is vastgebouwd aan een ander gemeentelijk monument (met trapgevel) met het adres Oude Liesselseweg 32. In tegenstelling tot wat in sommige publicaties wordt gesuggereerd is huisnummer 32 nooit onderdeel geweest van de voormalige roomboterfabriek.

Bij de invoering van het kadaster in 1832 was het perceel waarop dit pand staat onderdeel van een perceel bouwland van 3.770 m², kadastraal sectie E 117, eigendom van Dirk de Veth, die aan de Lagekerk woonde. Kort daarna kwam het perceel in handen van bakker Johannes van de Mortel en later diens dochter Henrica, gehuwd met de bekende Deurnese gemeentesecretaris Joseph Janssens alias D'n Bismarck. Janssens liet er in 1893 de roomboterfabriek op bouwen en verkocht die kort daarna aan de samenwerkende boterfabriek Het Derp, zoals het in het kadaster werd omschreven.

Waarschijnlijk bleef de roomboterfabriek tot 1911 als zodanig in gebruik. Op 3 en 17 oktober van dat jaar liet het bestuur van de boterfabriek het onroerend goed door notaris De Leeuw publiek verkopen in respectievelijk de herberg van de weduwe van Antonius van den Eijnden en die van Jan Rakels. Met een bod van 790 gulden werd Nard Kuunders de nieuwe eigenaar van de boterfabriek met daarbij 650 m² grond. Het geheel had inmiddels kadastraal sectienummer E 1723.

Op 27 oktober 1917 verkocht Kuunders de voormalige fabriek, inmiddels bestaande uit twee woningen, voor 1.450 gulden aan de Vlierdense landbouwer Jan Dorus Hendrik Voortmans. De woningen hadden kadastrale sectienummer E 1909 en E 1910. Een drietal jaren later vertrok Voortmans naar Roermond en verkocht hij de huizen aan de metselaar Hendrik Philippart. In 1925 bouwde Philippart aan de zuidzijde van zijn dubbelpand het huidige pand Oude Liesselseweg 32.

Rond 1946 verkocht Willem Manders, als erfopvolger van Philippart, het dubbelpand Oude Liesselseweg 28-30 aan buurman Piet Heesmans, die op Oude Liesselseweg 28 ging wonen, tegenwoordig het zuidelijk gedeelte van Oude Liesselseweg 30. Zijn zoon Jan ging op huisnummer 30 wonen.

Per 22 september 1972 huurde neef Jan Heesmans en zijn vrouw Noortje het huis op huisnummer 30. Toen ze de sleutel kregen stond in de achtertuin, vlak achter het bakhuisje, nog een authentiek privaat.

Per 28 mei 1975 werden ze eigenaar van het hele pand en namen ze de verbouwing ter hand. Piet Heesmans bleef tot aan zijn overlijden in 1981 op huisnummer 28 wonen. Daarna begon het écht grote werk pas. Terwijl ze op huisnummer 30 bleven wonen werd de voormalige woning van oom Piet grondig verbouwd. In die ruimte verscheen onder meer de keuken. Later kwam de doorbraak naar huisnummer 30 en was er weer sprake van een enkele woning. Een voordeur werd vervangen door een raam waarbij huisnummer 28 kwam te vervallen. Het terrein werd aan de achterkant ontsloten via het naamloze landweggetje dat achterlangs liep, de huidige [[Peppel|.

Het privaat in de achtertuin is inmiddels verdwenen. De kelder is nog het meest authentiek gebleven, compleet met troggewelven (bogen) en plavuizen vloer. De gemetselde bakken waar de kruiken in het water werden gezet om de rómme (melk) koel te houden, zijn er nog steeds.


Bronnen, noten en/of referenties
  • De foto's van circa 1972 en de informatie zijn vooral afkomstig uit het archief Jan en Noortje Heesmans.DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Boterfabriek Het Derp
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object De voormalige dubbelwoning Oude Liesselseweg 30 was vroeger in gebruik als een van de vele Deurnese boterfabriekjes. Deze 'boterfabriek Het Derp' werd opgericht op 2 november 1893. Het was het begin van een coöperatieve samenwerking van de Deurnese boeren, die de landbouw hier tot bloei bracht. In een van de huisjes is de gewelfde kelder, waarin de boter koel werd gehouden, nog aanwezig. Het pand is een gemeentelijk monument.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude Boterfabriekje Het Derp Oude Liesselseweg 30-32 P1070205 LR.JPG
Getoond plaatje Boterfabriekje Het Derp Oude Liesselseweg 30-32 P1070205 LR.JPG
Coordinaten van het object in WikiTude 51.459128° N, 5.795298° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.