U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Overvliegende vogels

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Digitaal Krantenarchief Deurne (overleg | bijdragen) op 3 mrt 2022 om 13:20
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op de voorgrond het kunstwerk “Overvliegende vogels” van de destijds in Veldhoven wonende kunstenaar Lou Manche bij de hoofdingang van het Sint-Willibrordusziekenhuis in Deurne

Overvliegende vogels is de naam van het kunstwerk dat, waarschijnlijk bij de opening van het Sint-Willibrordusziekenhuis in Deurne in 1969, nabij de hoofdingang geplaatst werd.


Het grotendeels uit metaal opgebouwde fascinerende kunstwerk werd vervaardigd door de destijds in Veldhoven wonende kunstenaar Louis Emile (Lou) Manche (1908-1982) [1] en vlakbij de hoofdingang, toen nog aan de Bakelseweg, te midden van een aantal coniferen geplaatst.

Toen de hoofdingang van het ziekenhuis in 1994 verlegd werd van de achterkant[2] naar de Deurnese kant aan de Dunantweg werd ook het kunstwerk verplaatst naar zijn huidige plek

Dit kunstwerk werd aan het ziekenhuis geschonken door het architecten- en ingenieursbureau Van Halteren en Van Roggen te ’s Hertogenbosch, bouwbedrijf J.P van de Linden en Zn te St. Michielsgestel en de bij de bouw betrokken onderaannemers.

Bronnen, noten en/of referenties
  • “Het nieuwe St. Willibrordus-ziekenhuis te Deurne”, Technische gids van juni 1970 pagina 251[3]
  • Thom van der Straaten – Bouwversieringen IX, Lou Manche - in: D'n Uytbeyndel nummer 66 zomer 2008 blz. 7-12
  1. Lou Manche was enkele jaren eerder ook de maker van diverse religieuze c.q. decoratieve kunstwerken ten behoeve van de Kerk van de Heilige Geestparochie (Deurne-West) en de Parochieschool van de Heilige Geest (vanaf 1991 Tijl Uilenspiegelschool geheten). Hij was eveneens de maker van het mozaïekwerk dat de voorgevel van het pand aan de Julianastraat 15 siert.
  2. (Niet langer naar de Bakelseweg en Helmondsingel gericht.
  3. In het Elkerliek ziekenhuis magazine van april 2004 werd op pagina 14 nog een oproep geplaatst om de naam van de kunstenaar terug te vinden (was in het ziekenhuisarchief niet terug te vinden!). Tot die tijd werd aangenomen dat Frans Jacobs de maker was. Het duurde nog tot november 2021 tot het Digitaal Krantenarchief Deurne per toeval dit artikel onder ogen kreeg.