Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Paal Grotenberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (Overleg | bijdragen) op 9 mei 2011 om 10:05

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Paal Grotenberg. Foto Bernard Ploegmakers.

In 1716 is bij het “Tractaet van Venlo” bepaald dat de grenspaal op het westelijke puntje van het complex de Grotenberg moest komen. Deze oude zandheuvel die boven de Peel uitsteekt, is een locatie waarlangs in de 17e eeuw een zandweg tussen Deurne en Venray liep.


Grenskapel/Schuilkerk Grotenberg[bewerken]

Aan het einde van de 80-jarige oorlog werden in Brabant alle katholieke erediensten verboden. De kerken werden overgedragen aan de “Nieuwe Godsdienst”. Daarom gingen de gelovigen over de grens in het katholiek gebleven Overkwartier van Gelre schuurkerken bouwen. Zo bouwde Deurne op deze plek een grenskapel die er gestaan heeft tussen 1649 en 1678. De kapel van de Grotenberg heeft na 1672 geen dienst meer gedaan. Omdat de grenskapel in werkelijkheid nog op Brabants gebied stond, was dit vanaf 1650 de directe aanleiding van de grensruzies tussen Deurne en Venray.

Definitief bepaald[bewerken]

In 1716 werd bepaald dat de Grotenberg vrijwel geheel binnen Pruisen kwam te liggen. Daarbij werd de redenering, dat de grenskapel wel in Gelre gelegen moet hebben, als doorslaggevend argument gebruikt. Ook hier werd een grenssloot gegraven die echter tussen 1920 en 1940 is verdwenen door de grootschalige landbouwontginningen.

De Berg en herdenkingskapel[bewerken]

Tegenwoordig zijn nog delen van de “Berg”, vooral ten zuiden van de provinciale weg van Deurne naar Venray, in het bos te zien. Westelijk hier vandaan stond vanaf 1726 een herberg de “ Craijenhut”. Deze omgeving heet in Deurne nog steeds zo. Aan de noordoostzijde van de provinciale weg ligt op ca 200 meter afstand een openluchtkapel ter nagedachtenis van pastoor Jacobs die na 1649 vanuit die grenskapel de katholieke diensten uitoefende.

Bron[bewerken]

Werkgroep "De historische Peellimieten 1716"