Steun ons daarom en stem (t/m 24 september) bij de Rabo Club Support op heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne |
Paal tussen Broemeer en Soemeer
Aanvankelijk werd bij het “Tractaet van Venlo” in 1716 bepaald dat de grens van de Vossenholen naar de Eijndepaal in één rechte lijn moest lopen. Tijdens de aanleg van de grenssloot bleek dat de grens dwars door een meer liep. Daarom werd hier een kleine knik in de rechte lijn gemaakt en een nieuwe grenspaal geplaatst, namelijk tussen het Soemeer en Broemeer.
Bruine meren[bewerken | brontekst bewerken]
In oude middeleeuwse teksten is sprake van de beide “Bruine meren”. Deze namen duiden erop dat ze bruin peelwater bevatten. Dit was het in het westen, in Brabant gelegen “Soemeer” - van waaruit later de Soeloop is aangesloten - en in het oosten in Limburg gelegen “Broemeer” (= Bruinmeer). De namen “Soemeer” en “Soeloop” duiden op het woord “Soe”. Dit verwijst naar het oude Brabantse woord “soei” wat vuil water betekent en ook gebruikt werd om rioolwater en rioolvoorzieningen mee aan te duiden. Omwille van de beide meren is bij de ontginning na 1860 de Helenavaart ook in een knik gelegd. De Helenavaart werd gegraven voor de ontginning en de turfwinning.
Lager gelegen[bewerken | brontekst bewerken]
Bij het bezichtigen van deze grenspaal moet bedacht worden: dat op deze plaats de grenspaal niet meer op de originele hoogte staat, maar aanzienlijk lager door het weghalen van de turflagen.
Bron[bewerken | brontekst bewerken]
Werkgroep "De historische Peellimieten 1716"