Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Paalsevaart

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Paalsevaart, vroeger geschreven als Paalsche Vaart en ook als Poolsche Vaart, was rond 1870 de benaming voor de huidige Veghelsedijk en in het verlengde daarvan het noordoostelijke gedeelte van het Leegveld.


De naam Paalsche Vaart duikt voor het eerst op in een besluit van 25 juni 1861, waarbij de bewoners van de gehuchten Vreekwijk, Derp, Breemortel en Hanenberg werden verplicht om op 4 juli 1861 's middags om één uur, voorzien van een schop, te verschijnen om deze weg op te zanden. Een zevental personen moesten met kar en paard verschijnen, namelijk Franciscus Lammers van de Breemortel, bierbrouwer Martinus van den Boomen en Maria Ceelen, de weduwe van Geert van Leunen van Vreekwijk, H. van der Zanden, Johannes Nooijen, Nicolaas Claus en notaris C.L. van Riet. Het was nog in de tijd dat in Deurne hand- en spandiensten door de plaatselijke overheid als belasting in natura verplichtend konden worden opgelegd.

Een tweede vermelding van de Paalsevaart is van de raadsvergadering van 30 december 1870. Willem Arnoldus Goossens vroeg vergunning tot het steken van turf op de uitgebrande boekweitlanden ter plaatse genaamd langs de Paalsche Vaart. De raad kwam tot de conclusie dat die gronden daar voor niets anders geschikt waren en dat er geen nadeel voor de gemeente was, waarna het verzoek met algemene stemmen werd ingewilligd.

In een kaart van de Peel van 1893 staat de straat aangegeven als Poolsche Vaart.[1] Mogelijk is hier het dialect Poalse vernederlandst naar Poolse. Opvallend is wel dat het meest oostelijke deel van deze weg, het huidige Leegveld, rond 1950 Siberiëweg heette.

De historicus Ton Spamer localiseert de Paalsevaart foutief als een akkerweg die van de Groeneweg naar de Kranenmortel liep, waarbij hij de onwaarschijnlijke hypothese opstelt dat de weg zou zijn aangelegd op een eerder gedempte sloot.[2]

De benaming Paalsevaart werd ook gebruikt als de adresaanduiding voor de bewoners van Wachtpost 20 en/of 21. Bij Wachtpost 20 kruiste de Paalsevaart bij de huidige Paardekopweg de spoorweg.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Kaart blad 14 van de Deurnesche Peel sectie H, ingemeten in een schaal van 1:2500, aanwezig bij de gemeente Deurne.
  2. Ton Spamer - Een karretje op den zandweg reed… Deurne 2010 - blz. 335.