U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Panoven (straat)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.

Panoven
Bezig met het laden van de kaart...
Naam Panoven
Dorp Deurne
Wijk spoorzone / Sint Jozefparochie
Aanleg 2015-2016
Opheffing -
Besluit vaststelling 28 april 2015 / BAG kenmerk: 00539683-SNG

De Panoven, eerder in gebruik als naam voor een buurtschap in de Zeilberg, wordt ook de naam van de nieuw aan te leggen woonstraat in het spoorzone gebied.


Met de realisatie van het project Façade Deurne wil de gemeente Deurne van dit ruim zeven hectare groot middengebied een aantrekkelijke woonbuurt maken. Een van de nieuwe geprojecteerde woonstraten in dit gebied wordt de Panoven.

Vanuit (cultuur)historische achtergronden was de intentie waarde en betekenis te geven aan de voorheen in dit gebied gelegen steenfabrieken met de daaraan verbonden productieprocessen / diverse steenoven-bakmethoden. Deze fabrieken zijn hier in bedrijf geweest van circa eind 18e eeuw tot 1976. De oude baksteenovens krijgen herkenning en betekenis met deze nieuwe woonstraat. De gemeente Deurne gaf zich echter geen rekenschap van het feit dat hier nooit pannen werden gebakken, en dat de historische Panoven in Zeilberg lag.

In afronding wordt hiermee tevens passende aansluiting gevonden met de straten die het middengebied omsluiten, te weten: Fabriekstraat, Ringoven en Steenovenweg.