Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Sint-Willibrordusparochie (Neerkant)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Parochie Neerkant)
Ga naar: navigatie, zoeken

Op 1 januari 1851 werd Liessel tot zelfstandige parochie verheven, naast Liessel omvatte de parochie ook Heitrak en Neerkant. Tot de oprichting van de parochie Neerkant op 28 juni 1890 werd Heitrak en Neerkant echter grotendeels bediend door de geestelijken uit het dichterbij gelegen Meijel. Op 18 augustus 2001 kwam er door de oprichting van de Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen een einde aan deze zelfstandigheid.

Algemeen[bewerken]

De oprichting van de Sint-Willibrordusparochie in Neerkant werd in april 1886 door Mgr. Godschalk, bisschop van ’s Hertogenbosch, opgedragen aan de heer Petrus Alphonsius van Iersel (1847-1924), in die tijd kapelaan te Liessel. Deze opdracht kon kapelaan Van Iersel echter niet volbrengen omdat er een hevige strijd ontstond tussen enkele kapitaalverschaffers uit Meijel. Men kon het niet eens worden over de plaats waar de kerk moest komen staan: Op de Moostdijk of op de Heitrak, twee uithoeken van Neerkant. Beide partijen wilden zich niet neerleggen bij een beslissing hierover door het bisdom. Daarmee was de taak van kapelaan Van Iersel beëindigd en als dank voor zijn bewezen diensten werd Van Iersel kort daarop benoemd tot pastoor te Breugel.

Parochie[bewerken]

De Mierlose kapelaan Van Erp werd later gevraagd om een nieuwe poging te doen om in Neerkant tot een zelfstandige parochie te komen. De door hem aan de dag gelegde tact en ondernemingslust werden met succes bekroond. In korte tijd bereikte hij, dat een deel van een boerderij op de Heitrak tot noodkerk kon worden ingericht en vond een nieuw - voor alle partijen aanvaardbaar - bouwterrein, waarna op 9 september 1889 de aanbesteding van een kerk en pastorie plaatsvond.

Van Erp werd tot bouwpastoor benoemd en onder zijn leiding werd, tussen de twee gehuchten, de Sint-Willibrorduskerk gebouwd en daar ontstond toen het dorp. Op 28 juni 1890 werd de parochie Neerkant officieel opgericht. Per gelijke datum promoveerde "bouwpastoor" Van Erp tot de eerste pastoor van Neerkant. De geschiedenis van het dorp Neerkant ging hiermee van start. De nieuwe parochie telde bij aanvang 480 zielen uit Liessel en 120 uit Asten.

Pastorale Eenheid en einde van de zelfstandigheid[bewerken]

Door teruglopend kerkbezoek en een tekort aan pastoors volgde een fusie waarmee de historische situatie in feite werd hersteld. Op zaterdag 18 augustus 2001 werd Frank Lemmens in Liessel geïnstalleerd als pastoor van de nieuwe Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen Op 1 januari 2015 ging deze parochie op in de nieuwe parochie Heilige Willibrord Deurne.[1]

Zie ook:[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties