U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Partij van de Arbeid Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Poster gemeenteraadsverkiezing 2018 Deurne aan de Schelde

De Partij van de Arbeid Deurne werd in de gemeente Deurne in 1976 opgericht.


Een afdeling van de PvdA Deurne werd opgericht omdat de leden tot die tijd eigenlijk waren aangewezen op de afdeling in Helmond en daar lagen de problemen anders dan in Deurne met zijn vele kerkdorpen. De allereerste voorzitter werd Kees de Wilde. Ook een belangrijke aanleiding tot oprichting was de bevordering van de onderlinge contacten tussen de circa twintig leden, die verspreid over de verschillende kerkdorpen woonden. Het streven van de Deurnese afdeling was in eerste instantie uit te groeien tot een afdeling van vijftig leden.

Aanvankelijk maakte de partij tot de gemeenteraadsverkiezing van 1978 nog deel uit van de Progressieve Partij Deurne (PPD).

De eerste tien jaar van haar bestaan bleef de PvdA een weliswaar actieve maar kleine club. Kees de Wilde vertegenwoordigde jarenlang in zijn eentje de PvdA in de gemeenteraad van Deurne. Aan dit tijdperk van oppositie kwam pas een einde toen PvdA en PPD (later GroenLinks) in 1986 samen drie zetels haalden en vervolgens een coalitie met Deurne 19NU aangingen.

In 2002 vierde de partij haar vijfentwintigjarig bestaan met Jan Adriaans als voorzitter.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]