Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Hotel Goossens

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Pastoor Roesplein 9)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stations-koffiehuis P.Goossens
Foto: collectie gemeente Deurne
Het vroegere Hotel Goossens aan het Pastoor Roesplein 9 in Deurne. Links de Tramstraat zoals die er toen uitzag. Geheel rechts staat Jeannette Flipsen (later mevrouw Kamphues-Flipsen) met de kinderwagen met daarin het zoontje van August Peerbooms.
Interieuropname restaurantgedeelte
Het nieuwe Hotel Goossens aan het Stationsplein gefotografeerd vanuit het oude hotel in 1969.
Het oude gebouw van Hotel Goossens aan het Pastoor Roesplein 9
Een bijzondere foto met links het nieuwe- en rechts het oude pand van Hotel Goossens aan het Stationsplein
Het nieuwe verplaatste gebouw van Hotel Goossens aan het Stationsplein in Deurne. Het gebouw staat ten oosten van het nieuwe eveneens verplaatste stationsgebouw van Deurne.
Het hotel zoals het er in augustus 2016 uitzag. Op de voorgrond een beeld van Joep Coppens.

Hotel Goossens was aanvankelijk een stations-koffiehuis van Peeter (Pietje) Goossens (1819-1899) en werd pas later een hotel. Pietje Goossens was de overgrootvader van de latere eigenaar van het hotel Henricus (Harrie) Arnoldus Johannes Goossens (1923-1981).[1]

Waterpoel[bewerken]

Achter het hotel was een waterpoel die diende als watervoorziening voor de stoomtreinen die op de spoorweg Eindhoven-Venlo reden en die op het stationsemplacement van Deurne water moesten innemen. De waterhuishouding van deze poel leverde af en toe kelders vol met water op.

Postkoets[bewerken]

In de beginjaren van de 20e eeuw lag bij hotel Goossens nog een halte van de postkoets voor de postwagendienst Deurne-Asten. Na de Eerste Wereldoorlog kon men bij hotel Goossens ook rijtuigen huren. Om die reden was er achter het hotel ook een stalling gebouwd. Later was er ook een fietsenstalling en -verhuur gevestigd.

Bij het hotel was ook een schietbaan die lange tijd voor de handboogschutterij Doel onder de Boompjes als thuisbasis diende.

Hotel Goossens werden achtereenvolgens geleid door:

Nieuwbouw tijdens de vorige eeuw[bewerken]

In 1969 werd op een steenworp afstand van het bestaande hotel, ongeveer 30-40 meter oostwaarts (richting Liesselse overweg), door Deurnese aannemer Piet van de Westerlo een nieuw hotel gebouwd. Het nieuwbouwplan was ontworpen door architect Sjef van Griensven en bestond uit een gedeelte laag- en een gedeelte hoogbouw. Het laagbouwgedeelte omvatte een apart restaurant en een apart café. De hoogbouw — drie lagen — telde acht kamers voor hotelgasten. Het oude hotelgebouw telde er twaalf en wat dat betreft was er sprake van een achteruitgang. Het voorfront van het hotel had een breedte van 27 meter en aan twee zijden was een terras.

Als blijk van waardering voor zijn vele verdiensten voor het hotel kreeg Hanneske Heesmans uit handen van het echtpaar Goossens een aardappelschilmesje met inscriptie aangeboden.

Carnavalsvereniging De Peelstrekels had in Hotel Goossens enkele jaren haar residentie en tot 2011 vertrok de carnavalsoptocht voor de deur van het pand.

Nieuwbouw anno 2016[bewerken]

Het gebouw werd, na een aantal jaren leegstand, op woensdag 3 augustus 2016 door de gemeente Deurne verkocht aan Bots Wonen voor herontwikkeling van de locatie. Er wordt een pand voor commerciële activiteiten met daarboven twaalf appartementen gebouwd.

De achter het hotel gelegen poel blijft behouden en zal gevoed worden met regenwater van de daken van de nieuwbouw. Bots en de gemeente zorgen er samen voor dat de vijver wordt opgeknapt.

Sloop Hotel Goossens in gang gezet[bewerken]

In december 2018 begon de sloop van dit pand. Bots Bouwgroep gaat op de locatie veertien appartementen met commerciële ruimtes bouwen. In een zijgevel van het complex, dat De Watertoren gaat heten, wordt in reliëf een afbeelding ingemetseld van de watertoren die daar tot circa 1955 stond.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Volgens de gegevens van het bevolkingsregister heeft Pietje Goossens nooit bij het station gewoond, mogelijk was hij wel eigenaar van het pand maar werd het bedrijf door een ander uitgeoefend.