Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
Tot 1 september is het heemhuis gesloten

Paulus Johannes Maria Raedts (1943)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paul Raedts
Paul Raedts.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Paulus Johannes Maria Raedts
Roepnaam Paul
Geboorteplaats Venray
Geboortedatum 18 december 1943
Partner(s) Ted Thomassen
Beroep(en) zenuwarts

Paulus Johannes Maria (Paul) Raedts (1943) woont in de Walsberg en is naast zijn werk als zenuwarts zeer actief geweest in landen als Roemenië, Indonesië en Afrika op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en medische advisering.

Algemeen[bewerken]

Zijn vader Jozef Johannes Raedts (1905-1994) uit Meerlo was aannemer van beroep en getrouwd met Paulina Gertruda Verhees (1904-2004) uit Mierlo.

Paul is getrouwd met Theodora Josepha Albertina Gemma Maria Thomassen (1944) en ze hebben drie kinderen:

  1. Maayke (1971)
  2. Loes (1975)
  3. Eef (1976).

Maatschappelijke carrière[bewerken]

Na de lagere school in Oostrum (Venray) volgde Paul het gymnasium bij de paters Franciscanen in Venray.

Hij ging daarna medicijnen studeren in Nijmegen, gevolgd door specialisaties in psychiatrie in Voorburg (Vught) en neurologie in het Radboudziekenhuis in Nijmegen.

Hij studeerde af als zenuwarts en werd dus een arts die zich bezighoudt met psychiatrische en neurologische stoornissen van het zenuwstelsel. In Nederland is dit een verdwijnend specialisme; hun werkgebied wordt overgenomen door neurologen en psychiaters. In 1984 werd de opleiding tot zenuwarts opgeheven en het register van erkende zenuwartsen gesloten. Degenen die op het moment van het in werking treden van dit besluit, ingeschreven waren als specialist-zenuwarts bleven hun erkenning houden.

Hij vervulde zijn dienstplicht als officier bij de infanterie en verbindingstroepen en beëindigde zijn dienstplicht als reserve-kapitein bij landmacht.

In 1981 startte hij als neuroloog in het Streekziekenhuis Helmond-Deurne, later Elkerliekziekenhuis. Van 2004 tot 2009 was hij naast neuroloog ook parttime voorzitter van de Medische Staf in dit ziekenhuis.

Paul was voorzitter van het districtsspecialistenberaad Zuidoost-Brabant.

In 2009 ging hij met pensioen en is nu nog steeds actief als zelfstandig psychiater.

Sociaal/cultureel[bewerken]

  • In 1983 was hij medeoprichter van de stichting Sint Martinus en was van 1991 tot 2013 voorzitter van deze een stichting, die financiële ondersteuning biedt aan de Stichting Sáo Martinho, een van de grootste organisaties voor opvang van straatkinderen in Rio de Janeiro.
  • Van 1993 tot 1995 was hij actief bij de ontwikkeling van de organisatie van psychiatrische kliniek Drumbroveni in Roemenië. Hij verbleef daarna in Sulawesi in het kader van ontwikkelingsprojecten.
  • Sinds 1985 steunt hij mensen en organisaties in Indonesië en Afrika met adviezen en activiteiten op zijn specialisaties: neurologie en psychiatrie.
  • Paul is lid van de Klachtencommissie Psychiatrie Noord- en Midden-Limburg, Van Gogh klinieken Venray.
  • In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met kunst. Hij is vooral geïnteresseerd in cultureel-antropologische onderwerpen en voorwerpen en vergelijkende godsdienstcultuur.
  • Hij is lid van de De Ridders in de Orde van de Tempel O.S.M.T.H., grootprioraat Terra Sub Mare.
  • In 2002 werkte hij mee aan het boek De Sint Willibrorduskerk belicht.

Onderscheidingen[bewerken]

In april 2005 werd Paul samen zijn vrouw benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd hem door burgemeester Daandels uitgereikt vanwege zijn vele verdiensten voor de samenleving.