U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Peel-Raamstelling

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 16 mrt 2013 om 00:23
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peel-Raamstelling
Kazemat 231.jpg
Kanaal en kazemat noordelijk van Griendtsveen
Locatie De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.
Gebruik defensiewerk
Start bouw 1939
Gereed 26 maart 1940
Monument status Rijksmonument
Bouwpartners
Aannemer Fa. J van Rossum 's-Gravenhage
Peel-Raamstelling

De Peel-Raamstelling, waarvan het kanaal van Deurne en de Helenavaart onderdeel uitmaakten, werd in 1939 tijdens de mobilisatie 1939-1940 ontworpen en aangelegd als defensiewerk.

Kazematten

Onderdeel van de voormalige Peel-Raamstelling zijn 5 kazematten van het type S (3a). Het ontwerp van deze kazematten dateert uit april 1939 en werd uitgevoerd door het Centraal Inundatie en Technisch Bureau der genie, waarschijnlijk in samenwerking met de Sectie V van het Veldleger en de Staf Vesting Holland. De lichte uitvoering van de kazemat is een gevolg van de wens van het Veldleger elk automatisch wapen in een gevechtsdekking op te stellen. De uitvoering van de bouw lag in handen van het Bureau Stellingbouw. Te Deurne zijn de werken aanbesteed eind 1939 aan de aannemer Fa. J van Rossum te 's-Gravenhage. Vertraagd door de strenge vorst van de winter 1939-1940 werden de werken pas op 26 maart 1940 opgeleverd.[1]

Defensiekanaal

In de verdedigingslinie was ook een Defensiekanaal opgenomen. In de herfst van 1939 werd begonnen met het graven van dat kanaal en op 10 mei 1940, de dag dat de Duitsers Nederland binnenvielen en de Tweede Wereldoorlog een feit werd, was het zo ongeveer klaar.

Vak Bakel

Binnen de Peel-Raamstelling lag het zo genaamde “Vak Bakel” dat sinds de voormobilisatie in april 1939 door het 27e Regiment Infanterie, onderdeel van de Peeldivisie, werd bezet. Commandant van "Vak Bakel" was de reserve luitenant-kolonel F.N.F. van der Schrieck en de commandopost was ingericht in villa De Romeijn in Deurne.

Externe link


Referenties