Steun ons daarom en stem (t/m 24 september) bij de Rabo Club Support op heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne |
Peellandcollege
Het Peellandcollege is een katholieke deelschool van de Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne (IVOD) voor havo- en vwo-onderwijs in Deurne.
Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]
De eerste lessen aan het latere Peellandcollege werden gegeven op 11 september 1959, toen als Hogereburgerschool (hbs) met drie klassen in enkele houten noodlokalen, onder de naam Pius XII-college.
In 1968 werd de Mammoetwet van kracht. De school groeide snel en kreeg in 1969 beschikking over een nieuw en definitief gebouwencomplex aan de Burgemeester Roefslaan in Deurne. Tot de kerst van 2005 was dit gebouw in gebruik. In juni 1971 werden aan het Peellandcollege de eerste Atheneumdiploma’s uitgereikt.[1]Vanaf 1 augustus 1998 werkte het Peellandcollege met drie scholen in Deurne samen binnen de Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne, afgekort tot IVOD. Het betreft de Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) -scholen Alfrinkcollege en Hub van Doornecollege en vanaf 2003 ook De Sprong voor praktijkonderwijs. Op 11 en 12 december 2008 vierde het Peellandcollege haar 50-jarig bestaan.
Succesvol[bewerken | brontekst bewerken]
Het Peellandcollege heeft veel succes. De school krijgt steeds uitstekende rapportcijfers van het onderzoek naar prestaties van scholen door het dagblad Trouw. In het jaar 2005 behoorde de havo-afdeling van de school tot de beste drie van Nederland.
In 2006 verrichtten actrice Monic Hendrickx (1966) en voorzitter R. Kraakman van de raad van bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) de opening van de nieuwbouw aan de Vloeieindsedreef in Deurne. Bij de opening op 17 februari was het gebouw al te klein. Lang schommelde het leerlingenaantal van het Peellandcollege rond de negenhonderd, maar de laatste jaren is er een snelle groei geweest naar de ruim elfhonderd leerlingen van nu. Het gevolg hiervan is dat de school maatregelen moet nemen om de toestroom van leerlingen te beperken.
Bekende ex-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]
- Ger Rijkers, immunoloog
- Guido Imbens, nobelprijswinnaar economie 2021
- Harm Schilder, orthodoxe priester
- Jeroen Trommelen, onderzoeksjournalist
- Monic Hendrickx (1966), actrice
- Toine Manders, politicus
- Annelie Brinkhof, sopraanzangeres
Bronnen, noten en/of referenties
|