U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Peelland Operette Gezelschap

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peelland Operette 6 oktober 1990
foto Hans van Hoek
Peelland Operette 4 april 1992
foto Hans van Hoek

Het Peelland Operette Gezelschap werd in Deurne 1984 opgericht door een aantal leden van het Deurnes Gemengd Koor.


Het Peelland Operette Gezelschap, ook wel operettekoor Deurne of Peelland Operette genoemd, ontstond op 16 maart 1984 uit een afsplitsing met het Deurnes Gemengd Koor vanwege een intern conflict waardoor een tiental leden opstapten.

In de eerste jaren van het bestaan van het koor vonden, onder de bezielende leiding van dirigent Frans Lemmens, al diverse optredens plaats. Voorzitter was mevrouw M. Kamphorst. Wekelijkse repetitieavond vond plaats in Den Draai in Zeilberg. Vanaf juni 1987 heeft de "Commissie 87", bestaande uit twee zingende leden en een externe adviseur adviezen opgesteld om de vereniging een stabiele basis voor de toekomst mee te geven.

In 1992 traden zij samen met Musis Sacrum uit Bakel op in het speelhuis in Helmond. Men noemde dit concert Operette met een knipoog.

In november 2000 voerde het Peelland Operette Gezelschap Deurne de voorstelling Tussen Poesta en Donauland op in De Vierspan.

In 2004 moest het jubileumfeest van hun 20-jarig bestaan uitgesteld worden en werden de geplande voorstellingen geschrapt. De oorzaak voor het schrappen van deze avonden waren volgens bestuurssecretaris Wilma Olijve bijzondere interne omstandigheden. "Die omstandigheden hebben te maken met vergrijzing binnen de vereniging en met een verminderde motivatie," aldus Wilma Olijve, "daardoor zouden we tijdens beide voorstellingen niet die kwaliteit kunnen brengen die het publiek van ons gewend is." Het Peelland Operette Gezelschap had op dat moment tweeëndertig leden.>

Op 17 november 2007 verzorgde het Deurnese Peelland Operette Gezelschap in samenwerking met het gemengd koor Sint Willibrord uit Liessel een concert in Den Draai aan de Blasiusstraat 2 in de Zeilberg. Het concert stond onder leiding van een nieuwe dirigent Hans van Zeeland. Christa Bleeker was van januari 2007 tot augustus 2007 de dirigent geweest.

0p 27 maart 2009 vierde het koor hun 25 jarig bestaan, maar in december 2010 werd Het Peelland Operette Gezelschap (POG) noodgedwongen opgeheven vanwege een sterke daling van het aantal leden en de vergrijzing binnen de vereniging.