U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Peter Johannes Swinkels (1903-1997)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Johannes Swinkels
27.970.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Peter Johannes Swinkels
Roepnaam Pieter
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 12 november 1903
Overl.plaats Bakel
Overl.datum 8 februari 1997
Partner(s) Maria Adriana Seraphina de Kroon (1913-1990)
Beroep(en) bierbrouwer
Bidprentje NBA man
NBA vrouw
Stamboom.png Swinkels

Peter Johannes (Pieter) Swinkels (1903-1997) was brouwer in bierbrouwerij De Zon aan de Lagekerk.


Pieter was de oudste zoon en eerste kind van de bierbrouwer Eijmbertus Henricus Swinkels (1870-1949) en Maria Theodora de Martines (1868-1928).

Ondanks storm en tegenwind, huwde Pieter, 39 jaar oud, in het oorlogsjaar 1942 met Maria Adriana Seraphina (Mies) de Kroon, (Oirschot 9 mei 1913 - Deurne 27 maart 1990), 28 jaar oud en een dochter van bierbrouwer Gerardus Johannes de Kroon (Oirschot 1876-1941 Oirschot) en Maria Magdalena Nuijens (Oirschot 1878-1936 Oirschot).

Uit dit huwelijk werden de volgende kinderen geboren:

  1. Mieke, (Deurne 1943)
  2. Magda, (Deurne 1944)
  3. Margriet, (Deurne 1945)
  4. Henriëtte, (Deurne 1947)
  5. Eijmert, (Deurne 1949)
  6. Gerda, (Deurne 1950)
  7. Jan Samuel, (Deurne 23 juni 1952 - Deurne 17 juni 1956). Zie bidprentje NBA

Alle kinderen, met uitzondering van Jan Samuel, zijn in de Stationsstraat geboren.

Pieter ging naar de lagere jongensschool aan de Visser bij de fraters van Tilburg. Twaalf jaar geworden, deed hij de Plechtige Communie in de Sint-Willibrorduskerk aan de Markt. Kort daarop vertrok hij naar kostschool de Ruwenberg in Sint-Michielsgestel waar hij tot zijn zeventiende of achttiende levensjaar verbleef. Na de Ruwenberg ging Pieter voor verdere studie naar Nijmegen bij de Paters van de Altijddurende Aanbidding. De keuze voor deze school leek het gevolg te zijn van het feit dat deze paters al jarenlang bij de familie in Deurne aan huis kwamen. De geldelijke bijdragen die ze dan ontvingen deden hun terugkomen en de keuze voor een vervolgopleiding voor Pieter was bij hen in goede handen.

Maar Pieter trok toch meer naar het bier dan naar de (mis-)wijn. Na een paar jaar keerde hij terug naar Deurne om het bierbrouwersvak te leren. Het werden dagen van flesjes spoelen, gist opscheppen, zakken mout naar de moutzolder sjouwen (twee verdiepingen hoog over smalle ladders), bier bezorgen bij de klanten, poetsen, schoonmaken etc.

In 1925 ging hij, inmiddels 22 jaar oud, enkele jaren naar Venlo om daar het boekhouden te leren. Hij woonde er op kamers bij de directeur van de kweekschool. Terwijl hij in Venlo woonde, overleed in 1928 zijn moeder op zestigjarige leeftijd. Pieter, net 25 geworden, kwam weer naar huis en ging nu volwaardig in de brouwerij meewerken. Pieter leerde al doende het brouwersvak, de administratie en de verkoop kennen.

Toos Goossens-Klein, een klant van de inmiddels tot De Zon omgedoopte brouwerij en dochter van de eigenaar van hotel Goossens nabij het station, wist zich anno 2000 nog goed te herinneren hoe Pieter met zijn vader de cafés langs ging om zakelijke en allerlei andere lokale problemen te bespreken. De gedane kleinere bestellingen werden dan later door Pieter op een zware transportfiets afgeleverd.

Het jonge paar vestigde zich in het pand aan de Stationsstraat B.17 (nu nummer 42), dat opgeknapt was en waar zijn vader Harrie zelfs vaste wastafels had laten monteren, toen nog uitzonderlijk in het Deurne van 1942. Daar het huis over een grote stevige kelder beschikte, vonden met name gedurende de bange dagen van 1944, diverse families uit Deurne er 's nachts een schuilplaats, onder meer de families Althuizen, Ahout en Hartjens.

Terwijl de periode tot omstreeks 1940 gekenmerkt werd door meerdere verbouwingen en handel in onroerend goed volgde er daarna een periode van stabilisatie en terughoudendheid.

Naar hem is de Pieter Swinkels Beugeltropee, de prijs van een jaarlijks beugeltoernooi van heemkundekring H.N. Ouwerling, genoemd.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Archief familie Van Kinderen-Swinkels