U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Peter Mathijs Weeneker

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Peter Mathijs Weeneker zou in 1815 privéonderwijs hebben gegeven aan de kinderen van de weduwe van Dirk Slaats op de Heitrak.


De Liesselse schoolmeester Hendrik Smits deed op 6 februari 1815 zijn beklag bij de schoolopziener dat Weeneker[1] op de Heitrak illegaal lesgaf. Weeneker zou volgens hem niet bevoegd zijn als onderwijzer en bovendien geen toestemming hebben van het gemeentebestuur. De inspecteur verzocht aan de burgemeester van Deurne om opheldering. Deze deelde mee dat hij op 11 november 1814 een bezoek aan de Heitrak had gebracht en dat de weduwe Slaats hem meedeelde dat het voor haar kinderen een uur lopen was naar de school in Liessel en dat die school bovendien in de wintermaanden gesloten was.

Over de vraag of Weeneker wel of niet bevoegd was tot lesgeven is geen nadere informatie bekend, noch over de vraag hoe lang hij op de Heitrak heeft lesgegeven.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Mogelijk is hij identiek aan Peter Mathijs Wennekers, een rond 1798 in Broekhuizenvorst geboren zoon van Gerard Wennekers, overleden in Horst op 27 augustus 1813, en Maria Seuren.