U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Petrus Eimericus Josephus Maria Goossens (1890-1974)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 3 sep 2015 om 17:34
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peer Goossens
Petrus E.J.M. Goossens.jpg
Foto: collectie RHCe
Persoonsinformatie
Volledige naam Petrus Eimericus Josephus Maria Goossens
Roepnaam Peer
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 18 september 1890
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 18 oktober 1974
Partner(s) Angelina Maria van Bussel
Beroep(en) postbesteller

Petrus Eimericus Josephus Maria (Peer) Goossens was een rasechte Deurnenaar, zette zich in voor veel instellingen en organisaties maar was vooral bekend als postbesteller.


Familie

Peer Goossens was de oudste zoon van de “brievengaarder" Wilhelmus Goossens (1856-1909) alias Willemke de Post en Johanna Henrica Wilhelmina Goossens, (Deurne 11 juli 1863 - Deurne 28 januari 1937). Hij huwde op 29 april 1922 te Deurne met Angelina (Lien) Maria van Bussel, (Meijel 8 september 1896 – Deurne 2 september 1977), dochter van Jacobus Johannes van Bussel en Catharina Hubertina van Rijt.

Uit dit huwelijk werden in Deurne navolgende kinderen geboren:

Postbesteller

Peer en Lien waren de eerste bewoners van het Postpaadje en woonde op huisnummer 9. Een heel toepasselijk adres want Peer was van 16 november 1909 tot 15 november 1952, dus 43 jaar lang, postbesteller in Deurne. In die periode was het pas in gebruik genomen postkantoor aan de Markt zijn werkterrein. Als postbode verdiende Peer in 1911 precies een gulden per dag

Maatschappelijke functies

Tot 1968 was hij lid van het kerkbestuur van de Sint-Willibrordusparochie, hij was bestuurslid van het groepscomite jeugdbeweging, bestuurslid en voorzitter van de “Stille Omgang" en een van de heroprichters van de “Gruun schut" (Sint-Antonius Abtgilde).

Hobby’s

In de twintiger jaren was Peer een van de stuwende krachten van de Deurnese Pluimveehoudervereniging Het Nuthoen . Ook was hij een verwoed imker en lid van Bijenhoudersvereniging St.-Ambrosius-Peelland waar hij de „gouden bij" ontving omdat hij vijftig jaar deel uitmaakte van deze organisatie. Daarnaast trok hij veel als jager het veld in. Als “onbezoldigd ambtenaar" had Peer zelfs lange tijd een vergunning van de gemeente Deurne om schadelijke vogels af te schieten in de kasteeltuin, in de tuin van burgemeester Hoebens aan de Helmondseweg 20a en bij Hub van Doorne in de Stationsstraat.