U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Petrus Hendricus Meulendijks (1914-2002)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Fien Verrijt (overleg | bijdragen) op 29 nov 2017 om 20:20
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petrus Hendricus Meulendijks
Piet en Ida Meulendijks.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Piet Meulendijks
Roepnaam Piet
Geboorteplaats Zeilberg
Geboortedatum 10 september 1914
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 16 mei 2002
Partner(s) Ida Kuijten (1915-2007)
Beroep(en) landbouwer, blokwachter, stationsassistent
Piet en Ida en hun drie kinderen, (vlnr: Mia, Harrie en Rieki). Foto, genomen tijdens hun zilveren huwelijksfeest in 1964 en is ter beschikking gesteld door de familie Meulendijks

Petrus Hendricus (Piet) Meulendijks (1914-2002) was aanvankelijk blokwachter en later stationsassistent bij de Nederlandse Spoorwegen en woonde vlak naast de spoorlijn nabij de Liesselse overweg in Wachtpost 23A.


Piet was het tweede kind uit een gezin van elf kinderen van Johannes Meulendijks (1885-1961) en Johanna Maria Munsters (1887-1972).

Hij huwde op 1 mei 1939 in Deurne met Ida Kuijten, (Walsberg 15 december 1915 – Helmond 22 juni 2007), dochter van Henricus Kuijten (1878-1957) en Hendrica van Neerven (1885-1942).

Uit dat huwelijk werden drie kinderen geboren:

  1. Mia,
  2. Harrie,
  3. Rikie,

Na hun huwelijk woonden ze korte tijd in het centrum van Zeilberg en vervolgens een jaar of vier in Helmond.

Hij diende in zijn jonge jaren in Bakel bij een boer, waar zijn beloning bestond uit gratis kost en inwoning. Later was hij in dienst van de werkverschaffing en werkte hij ruim dertig jaar bij de Nederlandse Spoorwegen, aanvankelijk als blokwachter en later als stationsassistent. Hij droeg vele jaren het vaandel van de r.k. Bond van Spoor- en Tramwegpersoneel Sint-Raphaël.

Kort na de Tweede Wereldoorlog gingen Piet en Ida in wachtpost 23A wonen aan de Liesselseweg F.46. Na de hernummering 1950-1955 werd het nieuwe adres Hagelkruisweg 2. Het gezin woonde twintig jaar op dit adres en in die tijd reed de trein bij hen dag en nacht over de stoep. Het bed schudde wel eens, maar het was zo’n gewoonte. Zelfs de bellen die op een steenworp afstand stonden werden niet gehoord. Wel vroegen ze zich soms verschrikt af of de slagbomen wel gesloten waren.

In 1966 werd Wachtpost 23A afgebroken en verkaste het gezin naar de Mozartstraat en vervolgens in een ouderenwoning aan de Schutsboom in de Heilige Geestparochie. Vanaf juni 2001 woonden Piet en Ida, in een aanleunwoning in De Lindenhof.

Piet Meulendijks stond ook bekend als de Fles. Deze bijnaam dankte hij en zijn familieleden aan het feit dat zijn vader Hannes Meulendijks uit de Voorpeel, die als ploegbaas in de Peel werkte, nogal een vlotte babbel had. Omdat ook de Geldropse burgemeester Fleskens, die zich bij de verkiezingen kandidaat gesteld had voor een zetel in de Tweede Kamer namens de Roomsch-Katholieke Staatspartij, ook een goede spreker was, werd hij al snel met deze politicus vergeleken en werd De Fles (afkorting van Fleskens) de bijnaam van hem, en later van zijn nazaten.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Artikelen in HD/ED van 21 april 1989 en 10 april 1999

Links op de foto de witte Wachtpost 23A nabij de Liesselse overweg. Foto ter beschikking gesteld door de familie Meulendijks.
Kijk op Tramstraat, foto genomen vanuit een bovenraam van Wachtpost 23A. Rechts op de foto het huis van Toon en Trien Kortooms in de Tramstraat goed zichtbaar. Foto ter beschikking gesteld door de familie Meulendijks