U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Petrus Johannes Franciscus Thielen (1932-2015)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petrus Johannes Franciscus Thielen (1932-2015)
31.615.jpg

Foto: collectie Bert Beulens
Persoonsinformatie
Volledige naam Petrus Johannes Franciscus Thielen (1932-2015)
Roepnaam Piet
Geboorteplaats Horst
Geboortedatum 6 januari 1932
Overl.datum 30 juli 2015
Beroep(en) Beeldend kunstenaar
Piet op jongere leeftijd.
Foto: collectie familie Peerbooms.

Petrus Johannes Franciscus (Piet) Thielen (1932-2015) was een didacticus en beeldend kunstenaar.


Piet is een zoon van Antoon Theodor Thielen (1905-1944) en Johanna Mechtilda Swinkels, (Horst 24 februari 1902 - Deurne 17 september 1986). Hij groeide op aan de Langstraat D.65b in Deurne. Piet Thielen werd geschoold in achtereenvolgens gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel, de kunstnijverheidsschool in Eindhoven, een opleiding voor tekenleraar in Amsterdam en de Koninklijke Academie in Barcelona.

Tijdens de Braderie van 1956 in Deurne werd werk van jonge Oost-Brabantse kunstenaars geëxposeerd en werd voor het eerst ook werk van Piet Thielen getoond.
In februari 1978 had hij een groot aandeel in de organisatie van een tentoonstelling van Deurnese kunstenaars in museum De Wieger. Er werd ook enkele acrylreliëfs van hem zelf geëxposeerd.
In 1986 exposeerde hij opnieuw, samen met 16 andere kunstenaars uit Deurne en directe omgeving, met de tentoonstelling Bij voorbeeld Deurne in museum De Wieger.
Ook exposeerde hij onder meer in Het Rozenknopje in Eindhoven, het Theo Driesseninstituut in Helmond en het Provinciaal Museum in Hasselt.

Piet Thielen was ook enige tijd verbonden aan De Wieger en bracht met een scholenproject veel scholieren in aanraking met de kunst. Zelfs bracht hij letterlijk de kunst in de klas.

Toen in 1978 in de Roode Leeuw Frans Babylon tien jaar na zijn dood werd herdacht met een mede door hem georganiseerde tentoonstelling "Schilders rond Frans Babylon" hield hij over dit onderwerp ook een toespraak. Vijf jaar later organiseerde hij opnieuw een tentoonstelling rond zijn vroegere vriend Frans Babylon, deze keer in De Wieger.

Piet Thielen verdiepte zich ook in de geschiedenis van de volkskunst, in het bijzonder over de collectie van Hendrik Wiegersma, en hield daarover in 1979 een lezing voor de heemkundekring H.N. Ouwerling.

Schilderijen van Piet Thielen

december 1979. Foto: collectie Ton Hartjens
december 1979.
Foto: collectie Ton Hartjens  
"Tunesië".. Foto: collectie Bert Beulens
"Tunesië"..
Foto: collectie Bert Beulens  


Literatuur