Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Petrus Lambertus Koolen (1947)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Pieter Koolen
Pieter K LR.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Petrus Lambertus Koolen
Roepnaam Pieter
Geboorteplaats Bakel
Geboortedatum 21 augustus 1947
Partner(s) Emilie Motké
Beroep(en) apotheker,schrijver, amateurhistoricus

Pieter Koolen groeide op in een gezin van 9 kinderen. Hij is een jongere broer van Tiny Koolen.

Na de lagere school ging hij in Deurne naar de Sint-Henricus Ulo in de Martinetstraat, waar hij in 1963 eindexamen deed. Hierna ging hij naar de HBS het Pius XII-college het huidige Peellandcollege om daarna te kiezen voor de studie farmacie.

In die tijd was Pieters grote passie fietsen naar onder meer Zwitserland. Enkele jaren later begaf tijdens het fietsen zijn knie het en kon Pieter tot zijn spijt geen lange afstanden en bergetappes meer maken.

Hij liep stage bij onder meer apotheek In 't Groen en apotheek Motké in de Stationsstraat 25. Apotheker H.P.J. Motké, zocht net een opvolger. Zo kwam hij in Deurne terecht, alwaar hij al gauw geïnteresseerd raakte in de lokale geschiedenis.

Hij huwde op 19 oktober 1977 te Deurne.

Bibliografie[bewerken]

Hij werd in 1980 lid van Heemkundekring H.N. Ouwerling en schreef:

Publicaties[bewerken]

  • Artikelen van zijn hand, over straten in Deurne, verschenen vanaf 2007 regelmatig in het Weekblad voor Deurne en zijn inmiddels ook op DeurneWiki terug te vinden.
  • In oktober 2012 verscheen het eerste deel uit een serie van een acht artikelen van hem eveneens in dit weekblad over de geschiedenis van de Schietbaan bij de Barrier. De ontwikkelingen van de restauratie van de schietbaan worden door hem uitgebreid gefotografeerd en een aantal van deze foto's zullen op de website van de heemkundekring een plaats krijgen.


Onderscheiding[bewerken]

Tijdens een vergadering in het heemhuis van heemkundekring H.N. Ouwerling op 29 april 2011 ontving Pieter Koolen, uit handen van burgemeester Mak en in het bijzijn van zijn familie en vrienden, de Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.