U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Pluimveehoudervereniging Het Nuthoen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestuur en enkele leden van pluimveehoudervereniging Het Nuthoen tijdens een uitstapje naar Brussel in België. Vlnr: Jan van den Akker, NN, Giliom Keijzers, Jan van den Heuvel, Hendrikus Geelen (achterste rij), NN, Lambertus Janssen en 4 x NN.
Foto: collectie Mw. Koppens-Geelen

Circa 1925 werd pluimveehoudervereniging Het Nuthoen opgericht. Er was in die jaren nog geen sprake van een grote pluimvee-industrie in Deurne, maar waren hier toen wel veel sportfokkers actief.


Naamgeving

Een "nuthoen" is volgens het woordenboek “een kip die wordt gefokt voor de productie van het vlees of van de eieren; vleeskip; legkip.

Inleiding

Een van de eerste leden was Hendrikus Geelen, hij vestigde zich in 1920 in de Zeilberg in boerderij de Trienenberg waar hij kippen ging houden. Er waren toen nog weinig boeren die op grote schaal kippen hielden. Na enige jaren begon hij zelfs met een kuikenbroederij. Toen hij succesvol bleek, gingen meer boeren in onze gemeente zijn voorbeeld volgen.

Oprichting

Een exacte oprichtingsdatum van pluimveehoudersvereniging Het Nuthoen is (nog) niet bekend. Afgaande op publicaties in de krant Peel en Maas van 5 februari 1927 moet dat in het jaar 1925 geweest zijn. Het is evenmin bekend wanneer de vereniging ophield te bestaan.

Het bestuur bestond uit: dierenarts Van den Akker, Guillaume Keijzers, Jan van den Heuvel, Hendrikus Geelen en Lambertus Janssen]] uit de Korte Schoolstraat F.16 die Janssen’s Hoenderpark aan de Hogeweg in Deurne runde.

Op zaterdag 5 en zondag 6 februari 1927, twee jaar na de oprichting, organiseerde Het Nuthoen reeds haar eerste tentoonstelling die plaatsvond in Café “Hotel” Van Baars. In 1928 en 1929 hebben de tentoonstellingen in de zaal van het patronaat Rust Roest aan de Kruisstraat plaatsgevonden waarbij in 1928 tevens broedmachines geëxposeerd werden terwijl voor de expositie van 1929 een gezamenlijke expositie met duivenvereniging De Luchtbode werd nagestreefd.

Groepsfoto

Foto collectie Frans Martens

<