U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Pomp aan de Vorstershof

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In 1958 waren pomp en zwengel al voor een groot deel opgenomen door de beuk.
Foto: collectie gemeente Deurne - beeldarchief Heemkundekring H.N. Ouwerling
Begin 21e eeuw verdween het laatste stukje pomp in de boom. (foto september 2010)
De treurbeuk maakt een plechtstatige buiging richting Peter Vinkpad. (foto september 2010)
Enkele jaren later was de zwengel al vrijwel opgegeten.
Foto: collectie Hans van den Broek - beeldarchief heemkundekring H.N. Ouwerling
De in 2018 herplaatste pomp.

De pomp aan de Vorstershof bevindt zich in Deurne-centrum in het Hub van Doornepark nabij de Fratershof.


Na de droge zomer van 1920 gaf de dominee van Deurne aan loodgieter Gerrit de Vet opdracht om achter in de tuin van de predikantswoning aan de Helmondseweg 20 een pomp te slaan. De pomp werd tegen een beuk geschroefd, zodat die in de winter gedemonteerd zou kunnen worden. Dit kwam er natuurlijk niet van en de boom groeide langzamerhand om de pomp heen. De fraters in het nabijgelegen fraterhuis, dominee Meester en Peer Goossens uit het Postpaadje maakten allemaal gebruik van deze pomp.

In 2010 was de pomp niet meer zichtbaar omdat de beuk in de loop der tijd helemaal rondom de pomp was gegroeid. Dit proces was al volop bezig toen Peter Vink in 1958 over dit merkwaardige fenomeen schreef in zijn wekelijkse kroniek Dit Deurne van ons (rubriek Peter Vink).[1]

...Kijk nu toch eens hoe aardig deze boom om een pomp gegroeid is ... Nee. Fout. Zo kunnen wij niet beginnen .... Laten we het eens anders proberen: kijk nu toch eens hoe fraai deze pomp in een boom gegroeid is. Dat is helemaal verkeerd, want bomen groeien, maar pompen groeien beslist niet. Hoe moet dat nu deze week....? Zullen we het hier maar bij laten? Alleen de foto en tien regels van een mislukte tekst. Wat zegt U? Geeft U ons nog een derde kans? Dat vinden wij allemachtig aardig van U, maar eigenlijk hadden we niets anders van U verwacht, want U hebt Inmiddels zelf al lang begrepen dat dit een ingewikkeld geval is. Goed, een derde kans dus. Maar voor we onze mond weer open doen, lopen we eerst behoedzaam drie maal om de pomp en boom heen. Wij kijken U eens ernstig aan en halen nog eens diep adem ....Laten we het eens van de wijsgerige kant bekijken: wat zou er het eerste gestaan hebben: de boom of de Pomp? Zelf denken we dat het de boom is en dat de pomp er dus later bij gezet is, want wie gaat een boom zó dicht bij een pomp planten? Maar van de andere kant: zet men een pomp zó vlak tegen een groeiende boom? Heeft de tuinman er niet aan gedacht, dat de jonge treurbeuk zou uitschieten tot een forse boom, met een geweldige stam ?....

De boom, waarvan de onderstam volledig rot bleek te zijn, viel in de nacht van 3 op 4 oktober 2010 om. Na de val van de treurbeuk-met-pomp werd vanwege het bijzondere hieraan verbonden verhaal door de gemeente besloten om de stam, met daarin mogelijk nog restanten van de pomp, voorlopig ter plaatse te laten liggen.

In oktober 2017 besloot de gemeente om de pomp van zijn rottend omhulsel te bevrijden en daarna aan een paal terug te plaatsen in de openbare ruimte.

De pomp werd op een stam van tamme kastanje, geschonken door Houthandel Fransen uit Deurne, gemonteerd en op vrijdag 2 maart 2018 teruggeplaatst op zijn oude plek in het park aan de Vorstershof. Dit gebeurde door wethouder Marinus Biemans en twee medewerkers van genoemde houthandel.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 31 oktober 1958 Dit Deurne van Ons. Een wekelijkse kroniek door Peter Vink. - "Boom-pomp of pomp-boom"