Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Poortgebouw bij het Groot Kasteel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Reproductie door Antoni de Haen

Aan het Haageind verrezen achtereenvolgens het Klein Kasteel (ook genoemd Oud Huis) en, nog vóór 1397, het Groot Kasteel (ook bekend als het Huis te Deurne). Rogier van Leefdael (1617-1699), heer van Deurne vanaf het midden van de 17e eeuw, vergrootte het kasteel in de jaren 1653-1660 naar het oosten en zuiden, waardoor een vorm en grootte ontstond, waarvoor in 1906, bij een twee jaar durende restauratie, weer werd gekozen.

Volgens Hendrik Ouwerling werden bij de verbouwing door Van Leefdael stenen gebruikt die op de Hanenberg waren gebakken. Dezelfde stenen werden ook aangetroffen in het Dinghuis, dat eveneens in deze periode door de heer werd verbouwd. Van Leefdael liet ook een poortgebouw bouwen aan de straatzijde ten oosten van het kasteel. Via dit poortgebouw verkreeg men over een brug toegang tot het kasteelgebied en de ingang aan de noordzijde.

Theodorus de Smeth (1710-1772) liet het poortgebouw zo'n honderd jaar later weer afbreken. In 1998 zijn tijdens rioolwerkzaamheden aan het Haageind een aantal archeologische waarnemingen gedaan. Er werden onder nabij het kasteel een waterput en de fundamenten van het poortgebouw aangetroffen.

In de loop der jaren zijn door verschillende personen nauwkeurige etsen / gravures van het Groot Kasteel met gracht en poortgebouw gemaakt. Drie tekeningen vertonen onderling een grote gelijkenis; mogelijk zijn ze van elkaar nagetekend.

Reproductie door J.de Beijer, (1738)
Reproductie door Jacobus Schijnvoet (??) met rechts in de bovenhoek het wapen van Leefdael
Reproductie door Jacques van Croes