U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

PvdA Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf PvdA)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Poster gemeenteraadsverkiezing 2018 Deurne aan de Schelde

De PvdA Deurne (Partij van de Arbeid Deurne) werd in de gemeente Deurne in 1976 opgericht.


Een afdeling van de PvdA Deurne werd opgericht omdat de leden tot die tijd eigenlijk waren aangewezen op de afdeling in Helmond en daar lagen de problemen anders dan in Deurne met zijn vele kerkdorpen. De allereerste voorzitter werd Kees de Wilde. Ook een belangrijke aanleiding tot oprichting was de bevordering van de onderlinge contacten tussen de circa twintig leden, die verspreid over de verschillende kerkdorpen woonden. Het streven van de Deurnese afdeling was in eerste instantie uit te groeien tot een afdeling van vijftig leden.

Aanvankelijk maakte de partij tot de gemeenteraadsverkiezing van 1978 nog deel uit van de Progressieve Partij Deurne (PPD).

De eerste tien jaar van haar bestaan bleef de PvdA een weliswaar actieve maar kleine club. Kees de Wilde vertegenwoordigde jarenlang in zijn eentje de PvdA in de gemeenteraad van Deurne. Aan dit tijdperk van oppositie kwam pas een einde toen PvdA en PPD (later GroenLinks) in 1986 samen drie zetels haalden en vervolgens een coalitie met Deurne 19NU aangingen.

In 2002 vierde de partij haar vijfentwintigjarig bestaan met Jan Adriaans als voorzitter.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 zijn Progressief Akkoord, GroenLinks en PvdA Deurne opgegaan in de nieuwe partij PGP Deurne.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]