Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

R.-K. Radiovereeniging Deurne en omgeving

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Begin 1928 kreeg ook Deurne zijn eigen radiovereniging onder de naam "r.-k Radiovereeniging Deurne en omgeving"


Op 23 april 1925 richtte pastoor Lambertus Hendricus Perquin (Ordo Praedicatorum) uit Amsterdam de landelijke "Bond van R.-K. Radio Vereenigingen" op, in juni 1926 omgedoopt in "Katholieke Radio Omroep" (KRO). Hij stelde zich ten doel om via de radio de geestelijke ontplooiing, voorlichting en ontspanning van luisteraars te bevorderen. Zijn belangrijkste doel was in eerste instantie diverse lokale katholieke radioverenigingen binnen één samenwerkingsverband te brengen. Om dat te bevorderen trok hij het land in.

In januari 1928 kregen alle radioliefhebbers in Deurne een rondschrijven in de bus met de uitnodiging om een vergadering in patronaatgebouw Rust Roest aan de Kruisstraat bij te wonen. Pastoor Perquin hield er een twee uur durende lezing waarin hij het nut en de voordelen van een radiovereniging uiteen zette en waarbij hij een aandachtig gehoor vond. Na de lezing werd gelegenheid tot vragen gegeven en daarna werd overgegaan tot het stichten van een radiovereniging onder de naam r.-k Radiovereeniging Deurne en omgeving.

Als bestuursleden werden benoemd:

In maart daaropvolgend werd kapelaan Claassen door bisschop Mgr. A. F. Diepen van Den Bosch tot geestelijk adviseur van de "Radiovereeniging" benoemd.

Het is (nog) onbekend wanneer de vereniging werd ontbonden.