U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Raadhuisstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raadhuisstraat
Raadhuisstraat Deurne vanaf de Markt.jpg
vanaf de Markt
Bezig met het laden van de kaart...
Naam Raadhuisstraat
Dorp Deurne
Wijk centrum
Aanleg circa 1985
Besluit vaststelling circa 1983

De Raadhuisstraat verbindt de Markt met het Martinetplein.


Reeds in 1963 ontvouwde stedebouwkundig ingenieur Van Hezeweijk een nieuw structuurplan voor Deurne waarbij een straat gedacht werd van de Markt naar de toenmalige Martinetstraat. Er hoefde in dat geval vrijwel niets te worden afgebroken, want aan de Markt zou deze straat tussen het postkantoor en Garage Obers beginnen.

Aangezien het centrumplan voor Deurne in juni 1979 nog niet helemaal rond was, werd de doorbraak van het Winkelcentrum De Martinet tot aan de hoek Stationsstraat en Markt nog niet gerealiseerd. Er werd toen echter al wel een voetpad aangelegd.

Uiteindelijk werd deze straat, Raadhuisstraat genoemd, pas rond de bouwvakvakantie in 1985 opgeleverd als onderdeel van de reconstructie van het centrum van Deurne, waarbij ook achter het oude postkantoor het nieuwe deel van het gemeentehuis werd gebouwd.

De Deurnese middenstandsvereniging beijverde zich in 1983 nog tevergeefs om deze straat de Kalverstraat te noemen. Dat was natuurlijk een knipoog naar de Amsterdamse winkelstraat, maar het had ook een lokaal-historische achtergrond want het was ook ongeveer de plek waar slager Charles van Goch vroeger een weitje had waar de kalveren op hun laatste oordeel wachtten.

Voor de aanleg van de Raadhuisstraat en Schuifelenberg werd rond 1983 het braakliggend terrein 's winters gebruikt als ijsbaan.