Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Radio Palermo

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Radio Palermo was een piratenzender die begin jaren tachtig van de twintigste eeuw uitzendingen verzorgde voor Deurne en de regio.


Het radiostation werd geleid door Gerrit van den Heuvel en Mart Coolen die ook optraden als presentator. De plaats van de zender werd uiteraard niet bekend gemaakt.
In de 22 maanden van hun bestaan maakten ze zich in de regio erg populair en wellicht was Radio Palermo in die tijd ook de bekendste radiopiraat in Deurne. Tijdens haar korte bestaan bestond het genre voornamelijk uit levensliederen.

Op 21 november 1982 werd hun zender door de radiocontroledienst van de PTT uit de lucht gehaald. Daarop deden de mederwerkers van Radio Palermo een klemmend beroep op het gemeentebestuur van Deurne om legale uizending mogelijk te maken. Het gemeentebestuur liet echter weten dat ze ter zake niet bevoegd was.

De exploitanten lieten het daar niet bij zitten en schreven in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Cultuur dat ze zich er niet zo maar bij neer konden leggen dat iets wat bij zoveel mensen leefde en met vreugde en blijdschap werd ontvangen in onze samenleving niet werd gedoogd.

Toen de brief niet het gewenste resultaat opleverde zocht Gerrit van den Heuvel in 1983 aansluiting bij de initiatieven die uiteindelijk leidden tot de oprichting van de (Stichting) Lokale Omroep Deurne (SLOD)

Bronnen[bewerken]