Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Rector Nuijtsstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Links van de pastorie en de Nederlands-Hervormde kerk in Helenaveen de Rector Nuijtsstraat.
Foto collectie Thom van der Straaten.

De Rector Nuijtsstraat is het laantje in het verlengde van de Soemeersingel links van het domineeshuis tot aan de wiek de Fabriekswijk en vanaf die haakse bocht het kanaaltje volgend, tot aan de Soemeersingel. Aan het noordelijk gelegen deel van dit laantje staan de voormalige klerkenwoningen, het oude proeftuinschooltje en de voormalige turfstrooiselfabriek van Maatschappij Helenaveen.


De straat is genoemd naar de eerste r.-k. herder van Helenaveen: rector Josephus Martinus Nuijts (1814-1859), geboren op 17 oktober 1814 te Bergeijk, werd op 10 september 1857 aangesteld als permanent r.-k. geestelijke in veenkolonie Het Helena-Veen. Helenaveen was van 15 oktober 1857 tot 1 mei 1891 een rectoraat en onderdeel van de parochie Liessel. Nuijts zegende op 15 oktober 1857 de eerste (nood)kerk aan de huidige Fruitweg in. Op 7 november 1859 stierf hij op 45-jarige leeftijd aan de zenuwe zinkenkoorts (tyfus).
Rond 1900 was dit het Lindelaantje. Per 1 januari 1955 heette dit laantje Radijsstraat, vernoemd naar de van rammenas afstammende groente radijs (Raphanus sativus). In 1967 werd deze naam gewijzigd in Rector Nuijtsstraat.