U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Reservepolitie Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 21 dec 2013 om 22:14
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toon EngelenHuub NausSiraar van NunenFrits van OosterhoutJan BakkerHarrie AspersGerrit van den HeuvelJean. JanssenJan RakelsJan JacobsJan van OtterdijkToon JacobsGer GoortsAlbert HonkToon van de HeuvelFrits Kuijten
Korps reservepolitie gemeente Deurne jaren 65-73 in de 20e eeuw. (Deze foto is interactief. Door met de muis over de hoofden te bewegen, springt de naam van betreffende persoon op. Wanneer u dan klikt, springt u naar het bijbehorende artikel [indien aanwezig]. Klik op het icoon rechts onder de foto om de foto te vergroten. Foto beschikbaar gesteld door Martin Engelen)

Het instituut reservepolitie (Respo) werd opgericht op 28 april 1948 met als voornaamste taak het verlenen van bijstand aan het politiekorps o.a. in tijd van oorlogsgevaar. Bij de invoering van de Wet van 4 juli 1957 (de Politiewet) kreeg de reservepolitie haar wettelijke basis.

Werving eerste vrijwilligers en oprichting van het korps[1][bewerken | brontekst bewerken]

Ook in de gemeente Deurne hadden zich in die tijd een groot aantal reservisten bij de Rijkspolitie aangemeld.

OP 11 mei 1948 schreef de burgemeester van Deurne in een notitie aan de Groepscommandant der Rijkspolitie te Deurne: “Hiermede bericht ik U, dat ik tegen aanstelling door de Rijkspolitie van de hieronder vermelde personen als vrijwilliger bij de hulppolitie geen bezwaar heb. De door U overgelegde aanmeldingslijsten gaan hierbij terug.”

Vervolgens staat in genoemd document een opsomming van namen van personen die uit de aanmeldingslijsten zijn overgenomen de eerste vrijwilligers bij de reservepolitie waren en die aan de wieg stonden van de opbouw van de Reservepolitie Deurne .

(Door op de zandloper te klikken kunt u de betreffende kolom sorteren)

Naam en voorletters Beroep Geboortedatum Adres
Jasper Berkers Badmeester 4 maart 1902 Zeilberg Z.228
J.A. v.d Berkmortel Voorwerker 20 april 1904 Liessel L.36
J.A. van Bree Vertegenw. bakkersartikelen 1 augustus 1922 Vlierden V.66
J. Eevers Boekhouder 10 juli 1922 Vlierdensedijk J.212
H. Th. Fransen Secretaris-ambtenaar 26 juli 1921 Vlierden V.11
B.A. van Harteveldt Bouwkundige 11 augustus 1915 Wasberg
Bartel van Heugten Opzichter 14 mei 1899 Stationsstraat A.54
Frans van Hoek Boswachter 18 januari1885 Zandbos C.26a
Piet van Hoek Distributieambtenaar 27 maart 1917 Helmondseweg C.49
Frits Hurkmans Opzichter-tekenaar 25 juni 1922 Liesselseweg A.128
M. Janssen Kantonnier 27 juli 1908 Neerkant N.53
A. Joosten Pluimveehouder 16 december 1895 Helenaveen H.44
J. Martens Gemeentearbeider 22 juni 1905 Heiakker E34a
M. Mertens Tuinarbeider 21 mei 1907 Barrier B.126
H.Th. van Neerven Opzichter 13 februari 1896 Liessel L.190a
Siraar van Nunen Distributieambtenaar 27 augustus 1913 De Visser C.93
Jan Versteeg Bode-concierge 21 augustus 1915 Tramstraat A.88i
Johan Vosmeer Jachtopziener 1 juli 1909 Liesselseweg F.65
Willem van de Weijer Plantsoenarbeider 18 juli 1900 Milhesedijk D.48

Van voornoemde personen heeft M. Mertens zich alweer voortijdig teruggetrokken terwijl Siraar van Nunen vanaf de oprichting erbij was (vanaf 15 oktober 1948 ) en tot 1973 lid van het reservekorps is gebleven. De reservepolitie Deurne was een van de beste reservistenkorpsen binnen het district Eindhoven.

Goed geoefend[bewerken | brontekst bewerken]

Dat Deurne een goed geoefend reservistenkorps had bleek wel uit het feit dat bij schietwedstrijden en de zogenaamde wetten-competitie vaak de eerste prijs werd behaald. Een van de hoogtepunten binnen het reservekorps van Rijkspolitie Deurne was de organisatie van het 25-jarig bestaan van de reservepolitie op 28 april 1973. Dit feest werd georganiseerd in de De Vierspan. Alle reservisten uit het district Eindhoven waren hierbij aanwezig. Onder leiding van instructeur S. Meijer liet het reservekorps van Deurne zich wederom van haar beste zijde zien. Tot 1 oktober 1974 was in Deurne een rijkspolitie-korps gevestigd, echter op die datum werd het formeel gemeentepolitie Deurne. Het reservekorps bestond op dat moment uit 15 leden. Net als bij het korps gemeentepolitie had ook het reservekorps van de gemeentepolitie een aanloop nodig om zich aan de nieuwe situatie aan te passen.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Ook vrouwen deden hun intrede binnen het korps. Onder leiding van de commandant van de reservepolitie, brigadier Van Haren, werd met een cursus gestart, samen met de overige instructeurs, K. Teepen, W. Wijnen, M. Verschuur, Leo Zweden en Paul de Hoog hebben ze de enthousiaste groep reservisten van dat moment opgeleid. De cursus vergde ook veel tijd en inzet van de reservisten. Alle deelnemers van de ruim twee jaar durende cursus behaalden het begeerde diploma. Op 3 oktober 1987 werd deze groep reservisten tijdens een feestelijke bijeenkomst in het politiebureau door burgemeester drs. A. van Genabeek beëdigd. Ook waren er enkele reservisten die het parkeerwachtersdiploma behaald hebben.

Inzet reservisten[bewerken | brontekst bewerken]

De reservepolitie Deurne werd tijdens vele evenementen ingezet en heeft daarbij de beroepskrachten bijgestaan. Het korps is een enthousiaste groep burgers met veel gemeenschapszin die ook in de toekomst haar kennis en vaardigheid in praktijk wil blijven brengen.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

Op 28 april 1988 bestond het "Instituut Reservepolitie" in Nederland 40 jaar. Vanwege het 40-jarig jubileum is destijds door de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie besloten om elke reserve-politieambtenaar in den lande die voor 1 oktober 1988 in dienst was te onderscheiden. Deze onderscheiding bestond uit een oorkonde en een draagspeld. Op dinsdag 11 oktober 1988 heeft burgemeester Van Genabeek de onderscheidingen persoonlijk uitgereikt en zijn blijken van waardering aan alle reservisten in het reservekorps overgedragen.

Reorganisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de gemeentepolitie Deurne per 1 april 1994 ophield te bestaan en is opgegaan in de Regiopolitie Brabant Zuid-Oost zijn de reservisten ook onderdeel geworden van het district voor Deurne, Asten en Someren (DAS-groep). Met deze verandering werd de naam "reservepolitie" gewijzigd in vrijwillige politie.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]


Referenties
  1. RHCe A-3180 Nieuw ad. arch. Deurne inv 60/20