U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.
DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Rijwielhandel Manders

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leonard Manders.

De Geschiedenis van Rijwielhandel Manders.

Eerste generatie[bewerken | brontekst bewerken]

Leonardus Manders was smid en als machinist werkzaam van 2 juli 1902 t/m 13 juli 1929 op de strohulzenfabriek Lohe in de Stationsstraat. Elke werkdag toog hij in alle vroegte naar den Huls om alle machinerieën op te starten. Als de fabricage dan goed draaide ging hij naar huis en werkte hij in zijn eigen bedrijf: het repareren van fietsen. Aan het einde van de dag moest hij weer terug om alles weer uit te schakelen en zo nodig onderhoud te plegen.
Hij woonde met zijn gezin op het adres Dorp A.312 gewijzigd in A.309a, dit adres was later Schutsboom A.418b. Hij huurde een werkplaatsje bij Pietje Moors op de Schutsboom. Hij begon daar een zaak in de verkoop en reparatie van fietsen. Op 20 mei 1926 vroeg hij een bouwvergunning aan voor een woonhuis met fietsenwinkel op Stationsstraat A.421, B.86, B.58b, B.77 en tenslotte Stationsstraat 104.
Dit pand werd ongeveer gelijktijdig gebouwd met het huis van Piet Berkers aan de Stationsstraat 102. Vanaf 8 mei 1928 was Rijwielhandel Manders gevestigd aan de Stationsstraat op de hoek met de Schutsboom.

Tweede generatie[bewerken | brontekst bewerken]

Villa Plankenkeet in Zeilberg.
Werkplaats in Zeilberg.

Zoon Harrie Manders trouwde op 7 juli 1942 met Anna Cornelia van de Weijer (1919-1986). Zij gingen wonen in villa Plankenkeet, het kleine houten huisje in de Blasiusstraat in Zeilberg, naast kapper Harrieke Maas.

Daar begon Harrie fietsen te repareren. Leonard werkte in het werkhuis Stationsstraat B.77. Maar vaak deed hij de zaak op slot om in Zeilberg zijn zoon Harrie te helpen. De klanten, die aan de gesloten deur kwamen, wisten gauw de fietsenmaker in de Zeilberg te vinden.

Op 27 december 1945 trouwde Leonards dochter Maria Paulina Martina Manders (1922-2009) met Piet van Hoek. Zij woonden bij Leonard in. Daar werd op 18 maart 1947 Hans van Hoek geboren.

Er moest verhuisd worden vanwege de grootte van het gezin en vanwege de zaak met werkhuis. Inmiddels had Harrie in Zeilberg namelijk al vijf kinderen en het kleine houten huisje werd te krap. Daarom werd op één en dezelfde dag, 2 oktober 1948, overgestoken: Harrie trok met zijn gezin naar Stationsstraat 104, Piet en Maria naar Zeilberg.

Rijwielhandel Stationsstraat 104.

Leonard woonde beurtelings een paar weken bij zoon Harrie in de Stationsstraat en bij dochter Maria in Meterik en Horst. Leonard en Harrie beheerden samen Rijwielhandel Manders. Bij het overlijden van Leonard op 11 april 1959 nam Harrie de zaak over. Hij breidde de zaak uit met bromfietsen en de reparatie ervan.

In 1972 moest Stationsstraat 104 wijken voor de aanleg van de verbindingsweg tussen het Willibrordusplantsoen en de Stationsstraat. Ondertussen was op de plaats van de oude strohulzenfabriek/Natex een nieuwe zaak gebouwd: Rijwielhandel Manders. Daar bleef Harrie tot aan zijn pensioen werken.

Derde generatie[bewerken | brontekst bewerken]

Na die tijd kwam de leiding geheel te rusten op de schouders van zijn zoon Gerard. Op 1 januari 1983 nam Gerard de zaak over. Het was een moderne winkel met 800 m2 vloeroppervlak en acht medewerkers. Het verkoopassortiment werd uitgebreid met racefietsen en elektrische fietsen.

Rijwielhandel Stationsstraat 108-110.
Foto's Familie Manders en Hans van Hoek.

Vierde generatie[bewerken | brontekst bewerken]

Ook Harald (1978), zoon van Gerard Manders en Thea Hieltjes, werkte samen met zijn vader Gerard in de zaak en nam deze op 1 januari 2012 over.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]