U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Robert van Lieshout

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Wiki183 (overleg | bijdragen) op 16 sep 2017 om 15:55 (Nieuwe pagina aangemaakt met '300px|thumb|Draaginsigne Oorlogsgewonden '''Draaginsigne Gewonden''' Het draaginsigne werd op 11 oktober...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Draaginsigne Oorlogsgewonden

Draaginsigne Gewonden

Het draaginsigne werd op 11 oktober 1990 ingesteld . Sindsdien zijn ongeveer 5.000 Draaginsignes Gewonden uitgereikt.

Het Draaginsigne Gewonden is bedoeld voor de oorlogsgewonden van de Tweede Wereldoorlog, de Politionele acties in Nederlands-Indië, de Korea-oorlog en de militaire acties in het kader van de vredesmissies van de Verenigde Naties zoals in Libanon, Cambodja, Irak, en voormalig Joegoslavië. Nederland kwam pas laat tot het instellen van een Gewondeninsigne, In de Verenigde Staten werd het Purple Heart al in 1917 ingesteld.

De onderscheiding is voor alle Nederlandse (gewezen) militairen die het Koninkrijk dienen of hebben gediend onder oorlogsomstandigheden, of daarmee overeenkomende situaties, inclusief internationale vredesmissies binnen en buiten het verband van de Verenigde Naties bestemd. Ook de vaarplichtige zeelieden in oorlogstijd, de Nederlandse koopvaardij heeft in de Tweede Wereldoorlog zware verliezen geleden, en leden van het voormalige Koninklijk Nederlands Indisch Leger komen voor het insigne in aanmerking.

Men kan na lichamelijke verwondingen en psychisch letsel het insigne uitgereikt krijgen. Meestal is het aan de burgemeester van de woonplaats van de gedecoreerd om het insigne uit te reiken.

Het Draaginsigne kan zowel op de uniform als op de burgerkleding worden gedragen maar het miniatuur wordt alleen op de burgerkleding gedragen. Militairen dragen hun insigne op hun linkerborst, op burgerkleding ziet men het insigne, een zilveren kruis met de Latijnse tekst "VULNERATUS NEC VICTUS" oftewel "verwond maar niet overwonnen" meestal op de revers.

Volgens het instellingsbesluit zal "degene die zich onwaardig heeft gedragen" geen insigne mogen ontvangen.

De toekenning geschiedde tot 1 januari 1994 door een daarvoor ingesteld Comité en sindsdien door een minister. Dat kan de Minister van Verkeer en Waterstaat (voor de Nederlandse Koopvaardij in oorlogstijd) of de Minister van Defensie zijn (voor militairen). Robert van Lieshout heeft vandaag, maandag 11 september het Draaginsigne Gewonden van het veteraneninstituut uitgereikt gekregen. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Hilko Mak.

Robert van Lieshout uit Deurne was als beroepsmilitair in de periode maart tot en met augustus 1993 uitgezonden geweest als plaatsvervangend compagniescommandant van de stafstafverzorgingscompagnie van het 1 (NL/BE) UN Transportbataljon. Hij had destijds de rang van luitenant en was gelegerd in Busovaca, centraal Bosnië. Het Draaginsigne Gewonden is een zichtbaar teken van respect voor en dank aan militairen of veteranen die lichamelijk en/of psychisch gewond zijn geraakt door hun inzet onder oorlogsomstandigheden of een daarmee overeenkomende situatie.